Felhívás!

Az értetlenek

„Az amerikaiak a hibásak, hogy annyi kelet-európai, bosszúvágytól fűtött bevándorlót beengednek” „Ha nem tetszik itt, lépj le!”. Drága olvasó, kitalálod, kiknek a szájából röppentek ki ilyen dühös megjegyzések? Szélsőséges konzervatívok az elkövetők, akik holnap repülnek állásukból, naponta ezer megbélyegző, fenyegető kommentet kapnak, mint „kirekesztők”? Fogózz meg, egyáltalán nem. Alekszandr Szolzsenyicin, a Nobel-díjas író, a szovjet gulág feltárója kapott fejmosást a nyugati értelmiségi elittől. Mi a csodát követett el ez a lágerek poklából kiszabadult zseni, hogy kiérdemelje a fejére zúduló kígyót-békát? 1978-ban elfogadott egy meghívást a Harvard Egyetemre. Ott beszédet mondott, de nem a házigazdáit ajnározta, hanem a végtelen orosz sztyeppéből jött keresztény hívő szempontjából elsiratta a Nyugat hanyatló, pénzközpontú, erkölcsi és szellemi értékeket szemétbe dobó kultúrá­ját. Majd a franciákat is felháborította, mert forradalmuk 200. évfordulóján nem a La Marseillaise vérszomjas sorait dúdolta, hanem az eseményt mintegy 117 ezer keresztény életét kioltó genocídiumnak nevezte. Persze, hogy az volt, de hát a liberális világképben mit számít? Black lives matter, a Krisztus-követők élete nem.
Visszaemlékezem, a hetvenes években nagy szenzáció volt, hogy Ceaușescu útlevelet adott egy romániai lelkipásztorokból álló csoportnak, hogy amerikai testvérgyülekezetek meghívására látogatást tegyen az óceánon túlra. Az ottani sajtó mindenképpen piszkálta őket, hogy valami bumm-bumm politikai nyilatkozatot tegyenek, de ők elegánsan kitértek, mondván, az evangéliumot hirdetik, ez az ő dolguk. De magukat holnap bezárhatják a hitükért, erősködtek a helyi újságírók. „Inkább börtönben a hitünkért Romániában, mint szabadon itt”– jött a válasz. Annyi sem kellett, kimondták őket szekus ügynököknek, rájuk sem néztek többet.

A jóléti társadalomban elpuhult, „felvilágosult” nyugati elit képtelen megérteni a Szellem erejét. Hány hadosztálya van a pápának? – kérdezte gúnyosan Sztálin.

Brüsszelben értetlenül nézik Magyarország és Lengyelország ragaszkodását a hagyományos értékrendhez. Tragikus ez a törésvonal, mert ők őszintén hiszik igazukat, és fújják a semmi liturgiáját. Meddig lesz erőnk ellenállni, mert jönnek, jönnek, félelmetes erővel…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.