A lényeg elhallgatva

Köldöknéző társaság az államelnök-jelölteké. Most, a választási kampányban észlelheti ezt a voksolásra készülő polgár, aki arról keveset hall, hogy mivel fogja majd szebbé, könnyebbé tenni az életét a fontos politikai bársonyszékbe készülő országnagy, inkább arról, hogy az ellenfele mi rosszat tett. A tömegek közé azért ereszkednek le, hogy népszerűségüket növeljék.

Viorica Dăncilă a déli megyéket járja, remélve, ott adnak a szavára. Tévedett. Nemcsak füttykoncert fogadta, hanem a meg nem épült autósztrádát is felhánytorgatták neki. És joggal, hiszen több vállalkozásnak, főleg az itt lévő autógyáraknak a léte függ ettől. Orbán Lajcsi a moldvai megyékben akarta eladni a politikai cuccot. Nem ment, meg sem hallgatták. Amikor a PNL-táblákkal kiterelt köz­emberekkel kezet akart fogni, ezek látványosan visszahúzták az övéiket. Meg is mondták, nincs mit parolázniuk vele, egy olyannal, aki csak elvenni akar a néptől, adni nem.

Klaus Iohannis sem jár különös sikerrel Kolozsváron. A fogadására összeterelt hallgatóság csak figyelte az általánosságokat, melyeket elpufogtatott az egyetemi évnyitón. Kijelentette, Kolozsváron százéves a főiskolai oktatás. Pedig benne van minden Kolozsvár történetét leíró könyvben, hogy Báthory István erdélyi fejedelem már 1581-ben létrehozta a jezsuita kollégiumot. Ha ezt nem is számítjuk, a modern tudományegyetem 1872-ben jött létre, ahol a bölcsészeten román tanszék is működött. Az államelnök ezt elfelejtette. És hogy mellette az ultranacionalista Rareş Bogdan állt, még inkább választ adhatott arra, hogy a szónok miért veszítette el teljesen a magyarság szimpátiáját.

És itt jutunk el Kelemen Hunorhoz. Azzal, hogy a pártoknak, főleg az ál-liberálisoknak, azt üzeni, „nem felejtünk”, még nem törölte el az RMDSZ múltjának hibáit, hiszen az erdélyi magyarság gondjaira nem talált gyógyírt. Az RMDSZ olyan párt, szövetség, mely a tömegek után kullog, nem előtte halad. Röviden, nem vezeti őket. A többi jelölt, Theodor Paleologu, Dan Barna, Mircea Diaconu, Ramona-Ioana Bruynseels egymást gyomrozza. Jelenleg a színész Diaconu áll jobban, holnapra változhat a helyzet. Az erdélyi magyarságnak egyik sem jó. Mindegyik nacionalista. Gondjainkra nem vevő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.