Felhívás!

A gyáva hergeli a halált

Gazdagok vagyunk székely-magyarokként szólásokban legalább. Tehetem azt is hozzá szomorúbban, hogy az évszázadok során bőven volt az is, amit raboljanak tőlünk honunkban, történelmünkben. Akinek nem inge, ne vegye magára! Ez már a tisztesség meg a felelősségtudat kérdése is. Miért rágódom ezen most, miért? A gonoszság, a hitványság híre most is olyan könnyedén kereng, mint egykor és százszor is.

Hogy mi van a jósággal? Az is kereng. Oltási kampány van, adják ingyen és gondosan a harmadik oltást, hogy szabadulnánk a gondtól, annak a gondjától, hogy megússzuk ezt a vírust. Még sorolgatni is restellem, hiszen az életünk s a halál kel birokra ismét, holott annyit sem vétettünk, annyit sem, mint mások vétettek ellenünk.

De miféle hajtás az, amelyik önmaga ellen uszítja, hergeli a halált! Három nappal ezelőtt jelentkeztem a harmadik oltásra. Nem fogadtak, mondván, még négy napom van, amíg letelik a fél esztendő a 2. és eme 3. ideje között. Szíveskedjek várni. Én lábujjhegyen haza, ma vissza, hát a kristálytiszta termekben kristályragyogású fiatal, egyenruhás hölgyek. Tízen, ha voltunk oltásra.

Papírokat töltögetni, sehol egy magyar szó, de ott a segítség, a szíves, hamar megy minden. Közben a hírek is jelentkeznek, hogy pl. Székelyudvarhelyen egyetlen oltási hely, a többit bezárták, mert nincs jelentkező. Hát ez fáj, ez, mert az oltás engem megnyugtat, halál ellen van; igen is van nyugtató oltalom, az oltás az. Hát az udvarhelyi székelyeket mi lelte? Hihetetlen, hogy szúnyogszúrásnyi érzés elől menekülnek az enyéim, a mieink, holott az egekre kell meszelni a magunk védelmének napjait, nem feladni az önvédelmet.

És Bukarest valósággal szenved a vírus elleni harc elmaszatolásában. Kiáltani kellene, ostorral, pénzbüntetéssel kényszeríteni az embereket, asszonyokat a jelentkezésre. Mert nem s nem az ilyen kényszereken áll vagy bukik, kel uralkodásra a diktatúra! De nem ám. Az élet az parancs. Aki halni akar, azt sem engedni! Küszködünk eleget a megmaradásunkért, most pedig kereng a hullabűzös hír, hogy köpnek itt is, ott is, amott is kevély gyávasággal az önvédelmi oltásokra. Gyáva népnek se élte, se hazája. És tudja ám ezt a nyomorult vírus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.