Felhívás!

A gazdagok asztalánál

Nem kell mást tenni, csak végigmenni a régi káderdűlőn, ma – igaz, modern kiadásban – az újgazdagok dűlője, és láthatjuk, hogy az elmúlt harminc év alatt megnőtt a vagyonosok száma. Ma már többen vannak háromszáznál, és az ország összvagyonának jó hatvan százalékát birtokolják.

Nincs ez másképpen a világ más vidékén sem. A koronavírus-járvány alatt az amerikai milliárdosok vagyona annyival gyarapodott, mint a szegények összvagyonának fele. Az ott élő 165 millió legszegényebb az össz-anyagiak alig 1,9 százalékával rendelkezik, és mivel felélték a tartalékaikat, nincs munkahely, nincs jövedelem, nincs élelem, hát most társadalmi megmozdulások vannak. Az orosz milliárdosok vagyona pedig húsz százalékkal növekedett, és a szegények ott sem érzik túl jól magukat.

De nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Európában: Olaszországban, Németországban, Franciaországban is mozgolódtak a polgárok. Sőt, Romániában is. Túl sok a szegény, akik a gazdagok asztalának még csak a közelébe sem juthatnak soha. Nálunk a legvagyonosabbak között sokáig Ion Țiriac vezetett 1,1 milliárd dollárral, manapság az IT-is Daniel Dines áll az élen 1,4 milliárd euróval. De az elsők között büszkélkedik a Dedeman cég két tulajdonosa, Dragoș és Adrian Pavăl, valamint az RCS&RDS vezére, Teszári Zoltán is.

Persze, nem mindenki törvényesen jutott a jólétet biztosító gazdagsághoz, bizonyítja az is, hogy nem egyet-kettőt közülük elítéltek, néhányukat börtönbe küldtek a törvényszéki bírák, mások külföldre szöktek, s onnan igazgatják vagyonukat.

Egyébként bármennyire pénzesek a gazdagok, tekintélyes summákat kérnek az államtól, mondván, nehéz időket élünk. A Micula testvérek cége, bár már tekintélyes összeggel tartozott, még kért és kapott a liberális kormánytól újabb 400 millió eurót. Az adós cégek között az állami vasúttársaságon kívül rengeteg magáncéget is ott találunk, mint a Galaxy Tobacco, mely 61,8 millió lejjel tartozik az adóhivatalnak, vagy az Amurco, amely 19,9 millió lejjel lóg. Szegényeket nem hagyja a kormány, és néhány milliócskával megsegélyezi őket, nehogy a pezsgő elfogyjon az asztalukról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.