Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A butaság (?) foka

Teljes udvartartásával vonult fel Strasbourgban a román miniszterelnök, hogy elmagyarázza az Európai Parlament képviselőinek, merre van az előre. Majd jövünk mi a pénzügyi zsenijeinkkel, és összedobjuk az unió hétéves költségvetését, (igaz, a sajátunkat egyelőre az idénre sem sikerült összeállítanunk), és lesz itt egyetértés, kohézió meg minden – közölte a kormányfő.

Miután ezt „lenyelték”, az egyik vezető párt frakcióvezetője azt mondta, reméli, Magyarország és Lengyelország után nem lesz egy harmadik eset is, amikor a jogállam sérülése miatt beindítják a 7-es cikkely szerinti eljárást. Véleménye szerint ugyanis Románia „nincs nagyon messze ettől”. A Velencei Bizottság ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával egyre közelebb kerülünk az eljárás beindításához – figyelmeztetett a politikus. „Nem jöhet szóba a 7-es cikkely a mi esetünkben, hiszen Romániában nem sérül a jogállam. Nem szeretném, ha Romániát Magyarország és Lengyelország mellé állítanák, mert Románia tiszteletben tarja a jogállam elveit” – jött a nagyképű válasz.
Ennyire buta nem lehet valaki! (Tudnék néhány ennél pontosabb jelzőt, de attól tartok, a felelős szerkesztő – némi joggal – kihúzná.) Mert most úgy állunk, hogy Damoklész kardjaként lóg a fejünk fölött ez eljárás, hiszen Magyarországtól és Lengyelországtól eltérően, velünk szemben érvényben van az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), ami szép neve ellenére nem egyebet jelent, mint azt, hogy itt nem mostanában sérült a jogállam, hanem soha nem is volt olyan szinten, amit elvárnak egy uniós tagállamtól. Nos, ebben a helyzetben mi gyakorlatilag szembeköpjük azt a két országot, amelyre esetleg számíthatnánk, ha mégis működésbe léptetik a 7-es cikkelyt.

Persze, nem kétséges, hogy a hagyományos köpenyforgató román külpolitikát mesteri szinten űző külügyminiszter se perc alatt felsorakozik majd Lengyelország és Magyarország mögött, ha bajba jutnak, de ez az eset is mutatja, milyen hihetetlen sötétség honol a kormányfő fejében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük