Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zúgolódik a focisták szakszervezete

Bukaresti sajtóértesülések szerint a romániai hivatásos labdarúgók szakszervezeti vezetői arra szeretnék rávenni a szakszövetséget, változtassa meg a klubcsapatok működésének, engedélyszerzésének a feltételeit. A panasz okainak középpontjában az áll, hogy a játékosok iránt adósságokat felhalmozó klubok nagyon egyszerű hivatali eljárásokkal megmenekülhetnek a hátralékok kifizetésének jogi kötelezettségeitől.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) egyik közgyűlésén a klubok küldöttségei megszavaztak egy olyan rendszabályt, hogy a súlyos anyagi helyzetben lévő klubok folytathatják a működésüket, ha a csődeljárások előtt gyorsan új kereskedelmi társaságot alapítanak és új elnevezéssel szerepelnek a továbbiakban. Az új elnevezés hivatalos bejegyeztetéséhez elegendő akár egyetlen szó-, illetve betűváltoztatás is! Például, ha egy csapat Fotbal Club (FC) néven szerepelt és bajba jutott, gyorsan új társaságot hoz létre, és működését folytathatja akár Fotbal Club Municipal (FCM) néven! Ez önmagában nem lenne gond, csakhogy az „új FCM” már nem kötelezhető arra, hogy kifizesse azokat a hátralékait a játékosoknak, edzőknek, amelyek „régi FC” néven halmozódtak! Az elnevezés csupán egy példa, hiszen vannak „FC” elnevezésről, rövidítésről AFC vagy CS elnevezésre váltó csapatok stb., stb. Feltűnően sok volt a „keresztelő” az utóbbi időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

A fociszakszervezet felrója a szakszövetségnek, személyesen Răzvan Burleanu elnöknek, hogy a tehetős klubtulajdonosok, szponzorok érdekeit támogatva eltiporják a játékosok elemi jogait, mindenekelőtt azt, hogy a fizetéseiket maradéktalanul megkaphassák, illetve – esetenként – utólag jogi úton behajthassák.

A fentiekkel kapcsolatosan a jurnalul.ro hírportál megemlíti, az FC Brassó és a Dacia Unirea Brăila úgy kapott játékengedélyt a 2. Ligában, hogy előzőleg tetemes adósságot halmoztak a labdarúgók felé. Elképzelhető, hogy az FC Brassónál éppen emiatt történt hirtelen és meglepő módon névcsere. A 3. Ligából a Corona Brassó jutott fel, az ACS SR (Steagu’ Renaste) Municipal Brassó kiesett a selejtezők első körében. Előbb bejelentették, hogy elcserélték a másodosztályban való indulási jogot, aztán mégsem így lett, mert a másodosztályban ténylegesen az FC (Fotbal Club) Brassó játszik, jelenleg a 16. helyen áll. Sportjogász legyen a talpán, aki ezek után kiharcolná egy „Coronás” játékosnak az elmaradt bérét, miközben az ACS SRM Brassó továbbra is a 3. Ligában szerepel. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük