Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint tárlat

Több mint tárlat Kultúra

Jó ötletnek bizonyult a Paralel című bemutató tárlat megszervezése, amely a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem összefogása gyümölcseként ez év őszétől Sepsiszentgyörgyön elindított festő- és szobrászművészképzés jelenlegi és leendő tanárai munkásságát teszi közszemlére. Ezt sugallta az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) november 5-én lezajlott ünnepélyes megnyitón tiszteletüket tevők szép száma is.

Dr. Bordás Beáta PhD, az Erdélyi Művészeti Központ vezetőjének köszöntője után dr. Szili Katalin, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi tagjának videóüzenetét tekintették meg az egybegyűltek. „Büszkeséggel tölt el a két egyetem együttműködése, amely lehetővé teszi az Erdélyben és Csángóföldön élő tehetségek tanulmányainak felsőoktatási intézményben történő folytatását anélkül, hogy messzire kellene költözniük szülőföldjüktől, családjuktól” – fogalmazott az Országgyűlés volt elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A megyeszékhely alpolgármestere, Vargha Fruzsina örömtelinek nevezte a kiállítás megnyitását, mert egy újabb közösség létrejöttének tényét bizonyítja a koronavírus-járvány embert embertől elidegenítő időszakában. Ugyanakkor egy régi álom, a sepsiszentgyörgyi felsőfokú képzőművészeti képzés megvalósulását is.

Dr. Tonk Márton PhD, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora felszólalásában rámutatott, olyan világot élünk, ahol naponta próbálják belénk sulykolni, hogy az emberiséget milyen típusú tudományok viszik előre. Ő viszont nemcsak okos, hanem szép környezetben szeretne élni, ahol az esztétikai értéket is megbecsülik és továbbgondolkodásra késztető szellemi ingerek érik. Éppen ezért teljes mértékben azonosulni tud a képművészeti felsőoktatást Sepsiszentgyörgyön meghonosító folyamatokkal, amelyeknek a jelen kiállítás is szerves részét képezi.

„Ennek az intézménynek erdélyi gyökerekkel kell rendelkeznie és fontos bástyája kell, legyen az erdélyi és romániai szellemi életnek” – szögezte le a felszólalók sorát záró dr. Lengyel Péter, a PTE Művészeti Karának dékánja. A kiállítás kapcsán megjegyezte, „keresztmetszetet nyújt arról a szakmai közösségről, amely most pécsi és erdélyi vonatkozásban egyesülhetett.”

A tárlat anyagát szakmai szempontból bemutató és méltató Várallyay Réka művészettörténész véleménye szerint, az itt látható művek összességének legfőbb értéke az erdélyi és magyarországi kortárs művészet különböző szegmenseire való rálátás biztosításában rejlik. A megtekintése során többek között megtudhatjuk, hogy „milyen időszerű társadalmi kérdésekre keresi a választ az erdélyi és pécsi alkotó, miként reflektálnak a hagyományra a két régió művészei, hogyan érvényesül az anyag, vagy éppen hogyan vonul tudatosan háttérbe.”

A rendhagyó esemény záró mozzanataként dr. Lengyel Péter dékán bemutatta a PTE Művészeti Kara jelen lévő öt oktatóját, dr. Ütő Gusztáv tanszékvezető tanár pedig a helyi festészeti és szobrászati képzést biztosítani hivatott művésztársait.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük