Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tisztes olimpiai helytállás

Tisztes olimpiai helytállás Sport

A tokiói olimpia női szabadfogású birkózótornája 62 kilogrammos súlycsoportjának 7–8. helyezésével zárta a küzdelmeket Incze Kriszta, a sepsiszentgyörgyi Sepsi–SIC sportolója.

A keddi legyőzője döntőbe jutásának köszönhetően vigaszágon folytathatta, ám ott az első mérkőzésén máris erősebb, sokkal tapasztaltabb ellenféllel találta szemben magát, és pontozásos vereséget szenvedett. Második legyőzője a lettországi Anasztaszija Gregorjeva háromszoros Európa-bajnok. A háromszéki sportolónak a 2024-es olimpiáig számos világversenyen lesz lehetősége fejlődni, és mostani legyőzőinek nyomdokaiba lépni.

Amikor a gsp.ro hírportál az olimpia második hetének, azaz befejező részének romániai éremesélyeseit elemezte, a háromszéki Incze Kriszta Tünde (sz. 1996) neve nem szerepelt a felsorolásban. A sportlap újságírói a papírforma elvét követték, és jól tudták azt, hogy Kriszta milyen versenyágon küzd. A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is világbajnok várhatott rá. Nos, az első fordulóban Incze Kriszta borította a papírformát, 3–1-re legyőzte sokkal tapasztaltabb magyar ellenfelét, Sastin Mariannát, de a negyeddöntőben már nem bírt a címvédő világbajnokkal, a súlycsoport első kiemeltjével, a kirgiz Ajszuluu Tinybekovával, és a csata idő előtt véget ért.

Hirdetés
Hirdetés

A birkózás (és cselgáncs) egyik sajátos versenyszabálya az, hogy a kieső sportolók újabb esélyt kapnak a folytatásra, ha legelső legyőzőjük döntőbe jut. Kriszta számára is fennállt az esély az úgynevezett vigaszágra, amennyiben Tinybekova döntőbe jut. Ez megtörtént, a kirgiz versenyző döntős, Kriszta tehát szerdán kapott még egy esélyt éremszerzésre, a tapasztaltabb lett Grigorijeva viszont ezúttal jobbnak bizonyult.

Incze Kriszta Tünde neve nem ismeretlen a sportág nemzetközi adattáraiban. Kiemelkedőbb eredményei a 62–65 kilogrammos súlycsoportokban: ezüstérem a 2019-es bukaresti Európa-bajnokságon, idén bronzérem Varsóban, két évvel ezelőtt bronzérem az Európa Játékokon, 2017-ben bronz a Frankofón Játékokon. Nyilatkozata szerint a 2024-es párizsi olimpián szeretne kimagasló eredményt elérni.

„Ha sikerül legyőznöm az idegességemet, akkor talán nyerhettem volna Gregorjevával szemben. Ez az első olimpiám, de sokkal jobb szereplést vártam el magamtól. Sajnos, most csak ennyi sikerült, remélem, Párizsban más lesz. Lehet, hogy túl magasra tettem a lécet, elvégre egy álmodozó vagyok, bizonyítani akartam. Az aranyérmet céloztam meg még akkor is, hogy tudtam nagyon jó sportolók vannak ebben a súlycsoportban, de most ott vagyok az első nyolc között” – nyilatkozta a könnyeivel küzdő birkózó a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 5., 16:23
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Szép volt Kriszta, teljes szívből örülünk, hogy bejutottál a legjobb nyolc közé. Nem semmi. Sok munka van benne, nem sokan mondhatják el a Háromszéki ék közül, hogy olimpián voltak. De neked sikerült. Szép volt.Gratulálok.😘😍