Felhívás!

Mellőzik a székelyföldi fiatalokat?

Mellőzik a székelyföldi fiatalokat? Sport

Az erdélyi és romániai focikedvelők megfigyelhették, hogy az utóbbi két-három évben folyamatosan voltak olyan kerettagjai Románia utánpótlás válogatottjainak, akik a nemzetközi hírűvé vált Székelyföld Labdarúgó Akadémia (SZLA) és az FK Csíkszereda korosztályos csapataiban játszottak, játszanak. Előfordult olyan, hogy a csíkszeredai székhelyű fociakadémiáról egyszerre 5–10 játékos kapott meghívást a román utánpótlás válogatottakba, U16-tól U19-ig.

A tényleges „bevetések” tekintetében elsők között említhető Szondi Botond, aki nem más, mint az FK Csíkszereda és az SZLA elnökének a fia. De lennének még említésre méltó ifjú labdarúgók, akik tucatnál is több mérkőzést játszottak már román korosztályos válogatottakban. Az SZLA és az FK a harmadik az ország fociakadémiáinak rangsorában.

A fentiekhez képest meglepő fordulat észlelhető jelenleg. Az utóbbi hetekben Románia U17-es, U18-as és U19-es válogatottjainál felpezsdült az élet, edzőtáborok, felkészülési mérkőzések követték, követik egymást. A behívott fiatal labdarúgók között elvétve találunk székelyföldi magyart.

Az U19-es válogatott augusztus elején gyűlt össze, hogy két barátságos mérkőzést játsszon Izrael U19-es csapatával. Kedden, az első mérkőzésen Románia győzött 2–0-ra. Az előre bejelentett 24 kerettag között volt Gergely Botond (FK Csíkszereda), de az Izrael elleni mérkőzésre nevezett keretben már nem találjuk a hátvéd nevét. Megjegyzendő, hogy ebben a korosztályban Románia országos bajnoka az FK Csíkszereda (soraiban az említett Szondival)! A két mérkőzés előtti hetekben felmérő összetartásra került sor a mogoșoaiai edzőközpontban, ahová negyven U19-es korosztályú játékost hívtak meg. Köztük volt Szántó Albert kapus, a Sepsi OSK ifi csapatától, de a jelek szerint nem került be az U19-es válogatottba.

Románia U18-as válogatottja kedden 2–2-es döntetlent játszott Bosznia-Hercegovina U18-as csapatával. A behívott 23 játékosok között egy székelyföldi van: Omar El Sawy (FK Csíkszereda). No comment.

A román U17-es válogatott 26 tagú keretében nincs székelyföldi. A román U16-os válogatott 23-as létszámú keretének egy székelyföldi tagja volt, Becze-Máthé Mátyás (FK Csíkszereda) kapus. Az U15-ösök 50 tagú (!) keretéből egy sem volt székelyföldi, igaz, néhány nyugat-erdélyi magyar név feltűnik a névsorban. Érdekes lesz követni az újonnan alakult U20-as válogatottat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. augusztus 5., 9:24
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Mit szamit, mennek Orbanhoz, ugysincs joforman hazai jatekos egy csapatban se, lasd az este a Fradit, ha mar ok fektetnek be ide, legalabb vigyek a gyumolcsot haza.