Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Román nacionalista reváns

A csíkszeredai labdarúgó stadion új részének avatója előtt, amikor a Székelyföld U18–Magyarország U18 mérkőzésre készültek, néhány romániai szurkológárda közleményben tiltakozott a székely válogatott tervezett szereplése ellen. A nemzetközi és romániai szakszövetség beavatkozására a csapat végül az FK Csíkszereda U18 elnevezéssel lépett pályára. Ennek ellenére, a román ultrák kilátásba helyezték, hogy a „szeparatisták csapatának” későbbi mérkőzésein gondoskodnak a „megfelelő hangulatról”.

Az Unirea Dej (Dési Egyesülés) szurkolói törzsgárdája az FK Csíkszereda elleni, 2. Ligás bajnokin ember nagyságú kék-sárga-piros betűkből álló felirattal fogadta a vendégcsapatot: „Ardealul pământ românesc” (Erdély román föld). Emellett a mérkőzés idején kifeszítettek egy másik feliratos molinót is, az alábbi üzenettel: „Desteaptă-te, române, ținutul secuiesc nu există”. A „szerkesztők” vigyáztak arra, hogy az első üzenet egy ideig arányosan beágyazódjon a hatalmas trikolór zászló kék-sárga-piros színeibe, a másik feliratnál a Székelyföld román elnevezése fekete színnel, csupa kis betűvel volt írva.

A helyszíni tudósítások tanúsága szerint a dési szurkolók és a csapat tagjai úgy ünnepelték a 2–1-es győzelmet, mintha valami rendkívüli sikert értek volna el. A lefújás után az egész csapat és a stáb letérdelt az „Ardealul pământ românesc” felirat elé.

A román ultrák ígéretei alapján arra lehet számítani, hogy az FK Csíkszereda felnőtt és korosztályos csapatait más helyszíneken is várhatják hasonló megnyilvánulások. A felnőtt csapatnál ilyen szempontból szerencsés lehet, hogy a 2. Liga bajnoki alapszakaszának 18 hátralévő mérkőzéséből még kilencet kell idegenben játszani, a többi Csíkszeredában lesz. Ettől függetlenül, aligha enyhíti a román nacionalisták mesterséges haragját az, hogy az FK Csíkszereda tovább magyarosította klubcímerét. Jó ideig a kör alakú logó felső körívén a Futball Klub Csíkszereda felirat állt, az alsó köríven pedig Futball Klub Miercurea Ciuc. A módosított címeren maradt a felső felirat, alul viszont az előző szöveg helyére a Székelyföld Labdarúgó Akadémia felirat került. Egyébként a csapat hivatalosan is bejegyzett neve: FK Csíkszereda Miercurea Ciuc, így szerepel a sportnaptárakban és sportfogadási listákon. A román sajtó vegyesen használja az elnevezést, a Hargita megyei román napilap viszont nyilvánosan megtagadta az FK Csíkszereda név leírását.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások