Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Remélnek a lányok

Remélnek a lányok Sport

A magyar női kézilabda utánpótlásának kesernyés esztendő volt a tavalyi. A koronavírus-járvány miatt elmaradt két olyan világbajnokság, az U18-as és az U20-as, ahol Magyarország aranyesélyes válogatottakat tudott volna indítani.

Hirdetés
Hirdetés

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egy ideig azzal vigasztalta a részvételre jogosult csapatokat, hogy az idénre halasztott két vébén a korhatárt igazítják, tehát nem esnek ki azok a lányok, akik „kiöregedtek” az U18-ból, illetve U20-ból. Ez utóbbi házigazdája Brassó és Bukarest lett volna. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a két világbajnokságot törlik, mint a tavalyi női Bajnokok Ligáját, hogy ne okozzanak torlódást a versenynaptárakban. Ez a döntés – ha végleges – főleg az U20-asoknak fájóbb, hiszen számukra vége az utánpótlás-viadaloknak. Az alsóbb korcsoportoknak van remény, hogy pályán vigasztalódhatnak és bizonyíthatnak.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) elkészítette a nyári (július 8–18.), szlovéniai U19-es Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott a D-csoportba került, Románia, Norvégia, Csehország társaságában. Minden csoportból csak kettő jut a középdöntőbe (8 közé), úgyhogy kemény csatákra lehet számítani. A magyar U19-es válogatott körülbelül három éve, a megalakulásától kezdve (U16) még nem veszített egyetlenegy mérkőzést sem, ami kisebbfajta világszenzáció!

Az U17-es lányoknak augusztus 5-túl 15-ig lesz Európa-bajnokság, a házigazda Montenegró. A magyar válogatott a C-csoportban játszik, ellenfele Norvégia, Portugália és Szlovákia. A román csapat a D-csoportba került, ellenfelei Franciaország, Németország, Csehország. Továbbjutásuk esetén a magyar és a román válogatott ugyanabban a középdöntős csoportban folytatja a küzdelmet az elődöntőbe jutásért. Mind az U17-es, mind az U19-es Európa-bajnokságon Magyarország a címvédő, de nyilván a korábbi aranyérmesek már korosztályt váltottak.

A Magyar Kézilabda-szakosztálynál azon dolgoznak, hogy ezek a tehetségek utánpótlás-éveikből kilépve felnőttként is megállják a helyüket, az eredményesség átmentése a felnőttek versenyeire egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek esetleg tűnik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük