Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötkarikás labdák

Kimondott és leírt célkitűzés az, hogy a klasszikus labdajátékokban legalább öt magyar csapat kivívja az olimpiai részvételi jogot.

Konkrétan a női és férfi kézilabda, női és férfi vízilabda, valamint a női 3×3-as kosárlabda válogatott. Körülbelül két évvel ezelőtt a „félpályás kosarasok” kijutása tűnt a legkönnyebben elérhetőnek, őket éremesélyesként emlegették, mára azonban változott a sorrend, és éppen a 3×3-as válogatott részvétele a legkérdésesebb. Sok minden függ a nemzetközi szövetség (FIBA) végleges szabályalkotó döntéseitől, no és persze a magyar hölgyek eredményeitől, ami idén visszaesés a tavalyi világbajnoki ezüsthöz, korábbi Európa-bajnoki aranyhoz viszonyítva.

Női és férfi kézilabdában ezektől a napoktól kezdve már Tokió vonzásában élnek a magyar csapatok. A férfiak számára úgynevezett „kvalifikációs” világbajnokság lesz januárban, az aranyérmes olimpiai résztvevő, a 2–7. helyezettek indulnak a jó esélyeket kínáló selejtezőtornákon. A magyar szakszövetség alárendelt mindent a tokiói jelenlét kivívásának, éppen ezért újból tagja a válogatottnak Nagy László, Ilyés Ferenc, Nagy Kornél és Császár Gábor, akiket az előző években többször is mellőztek az akkori szövetségi kapitányok.

Női kézilabdában idén szokatlanul „korán”, már november 29-én megkezdődik az Európa-bajnokság, a résztvevők ezen a héten gyűlnek edzőtáborokba, felkészítő tornákra. A franciaországi Európa-bajnokság közvetlenül nem befolyásolja a 2020-as olimpiai részvételt, de közvetve igen. A 2019-es világbajnokság után kialakulhat olyan helyzet, hogy a 2020. tavaszi olimpiai selejtezők résztvevőinek névsorát csak úgy tudják szabályosan és méltányosan összeállítani, ha a 2018-as Eb eredményeit is figyelembe veszik. Ilyen értelemben kiemelkedően fontos lehet akár egy 5–6. hely is az Európa-bajnokságon.
Ha minden a papírforma szerint alakul, a Mikulás hozhat egy jó magyar–román mérkőzést a középszakaszra. A klubcsapatok Bajnokok Ligája-csoportküzdelmeinek eredményei a sok külföldi játékos jelenléte okán nem mérvadóak ugyan, de kissé aggasztó a Ferencváros szereplése, hiszen a Fradi hét alapjátékost ad a válogatottnak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük