Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Odalett óda

Pierre de Coubertin báró (Pierre de Fredy, Baron de Coubertin) 1863 és 1937 között élt. Francia pedagógus, történész, nem mellékesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, előbb főtitkára, majd az 1896–1925 időszakban elnöke. A sportolimpiák egyik elindítója, az olimpiai mozgalom jeles személyisége.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1912-es, stockholmi nyári olimpia bajnoka a művészetek (!) kategória irodalmi versenyszámában. Álnéven nevezett be, hiszen NOB-elnökként nem tartotta ildomosnak a nevén a pályázni. Óda a sporthoz című verse lett aranyérmes, később felfedte magát szerzőként.

Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című verse kilenc szakaszának kezdő sorait idézzük: „Istenek ajándéka, Sport! Élet éltető vize!/ A szépség vagy te, Sport!/ S igazságos vagy, Sport, igen!/ Bátorság vagy te, Sport!/ Tisztesség vagy te, Sport!/ Az öröm vagy te, Sport!/ A termékenység vagy te, Sport!/ A haladás vagy te, Sport!/ A béke vagy te, Sport!” A kilenc versszakban mindegyik vezető sort tiszta lélekből megmagyarázza a szerző. Akkor még nem tudhatta, hogy mi lesz 100–110 év múlva. Ha ma írná a költeményt, lenne még legalább egy szakasz, ilyen kezdő sorral: „A pénz vagy, a sok-sok pénz vagy te, Sport!”

A 20. századból tucatszám lehetne olyan világklasszis sportolókat – köztük magyarokat! – említeni, akik olimpiai bajnokok, érmesek lehettek volna egyszer vagy többször, csakhogy a korabeli szabályok értelmében nem indulhattak olimpián, ha sportolói eredményekért, egyéni versenyekért vagy csapatjátékosként pénzt fogadtak el, s ez kiderült. Akkoriban, ha egy klasszis sportoló hivatásos (profi) lett, azzal önként lemondott az olimpiai részvétel jogáról. Ma? Ha nincs elég pénz a sportoló mögött, az olimpiai részvétel szinte lehetetlen. Változtak az idők, méltóságos báró uram!

A coubertini eszmékből megmaradt s őrzi erejét a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” szállóige. Olyannyira, hogy az olimpiákon nagyon gyakran csak azért nem indulhat az aranyesélyes európai vagy amerikai, mert a „földrészkvóták” szabályai alapján elfoglalja helyét a sokkal-sokkal gyengébb afrikai vagy ázsiai sportoló. A „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” jelmondata viszont bővülhetne a „jövedelmezőbben!” címszóval…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 28., 8:45
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Dr.Fikker János:

    Élhetőbb lesz-e már a Föld ?

    Már elviharzott ez az év is
    elkészítjük a mérleget
    elkönyveljük akár a régit
    raktárba tesszük a Jelent
    várjuk hogy felsejlő Jövőnk
    békét hoz-e vagy háborút
    lesz-e egészségünk erőnk
    göröngyös lesz-e még utunk
    élhetőbb lesz-e már a Föld
    várhatunk talmi örömöt
    hiányok és gondok között
    jobb lesz a sorsunk a Jövőnk
    vagy holnap is a nagyvilágban
    rókalelkű ördögi lények
    forrongásban miazmás lázban
    tartják továbbra is a népet
    Jézusnak népét a Keresztényt
    miközben az „UNIÓ” hallgat
    nem tisztel nemzetet törvényt
    hoz-e a Jövő végre nyugalmat ?!
    2019 december 28