Felhívás!

Odalett óda

Pierre de Coubertin báró (Pierre de Fredy, Baron de Coubertin) 1863 és 1937 között élt. Francia pedagógus, történész, nem mellékesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, előbb főtitkára, majd az 1896–1925 időszakban elnöke. A sportolimpiák egyik elindítója, az olimpiai mozgalom jeles személyisége.

Az 1912-es, stockholmi nyári olimpia bajnoka a művészetek (!) kategória irodalmi versenyszámában. Álnéven nevezett be, hiszen NOB-elnökként nem tartotta ildomosnak a nevén a pályázni. Óda a sporthoz című verse lett aranyérmes, később felfedte magát szerzőként.

Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című verse kilenc szakaszának kezdő sorait idézzük: „Istenek ajándéka, Sport! Élet éltető vize!/ A szépség vagy te, Sport!/ S igazságos vagy, Sport, igen!/ Bátorság vagy te, Sport!/ Tisztesség vagy te, Sport!/ Az öröm vagy te, Sport!/ A termékenység vagy te, Sport!/ A haladás vagy te, Sport!/ A béke vagy te, Sport!” A kilenc versszakban mindegyik vezető sort tiszta lélekből megmagyarázza a szerző. Akkor még nem tudhatta, hogy mi lesz 100–110 év múlva. Ha ma írná a költeményt, lenne még legalább egy szakasz, ilyen kezdő sorral: „A pénz vagy, a sok-sok pénz vagy te, Sport!”

A 20. századból tucatszám lehetne olyan világklasszis sportolókat – köztük magyarokat! – említeni, akik olimpiai bajnokok, érmesek lehettek volna egyszer vagy többször, csakhogy a korabeli szabályok értelmében nem indulhattak olimpián, ha sportolói eredményekért, egyéni versenyekért vagy csapatjátékosként pénzt fogadtak el, s ez kiderült. Akkoriban, ha egy klasszis sportoló hivatásos (profi) lett, azzal önként lemondott az olimpiai részvétel jogáról. Ma? Ha nincs elég pénz a sportoló mögött, az olimpiai részvétel szinte lehetetlen. Változtak az idők, méltóságos báró uram!

A coubertini eszmékből megmaradt s őrzi erejét a „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” szállóige. Olyannyira, hogy az olimpiákon nagyon gyakran csak azért nem indulhat az aranyesélyes európai vagy amerikai, mert a „földrészkvóták” szabályai alapján elfoglalja helyét a sokkal-sokkal gyengébb afrikai vagy ázsiai sportoló. A „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” jelmondata viszont bővülhetne a „jövedelmezőbben!” címszóval…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 28., 8:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Dr.Fikker János:

  Élhetőbb lesz-e már a Föld ?

  Már elviharzott ez az év is
  elkészítjük a mérleget
  elkönyveljük akár a régit
  raktárba tesszük a Jelent
  várjuk hogy felsejlő Jövőnk
  békét hoz-e vagy háborút
  lesz-e egészségünk erőnk
  göröngyös lesz-e még utunk
  élhetőbb lesz-e már a Föld
  várhatunk talmi örömöt
  hiányok és gondok között
  jobb lesz a sorsunk a Jövőnk
  vagy holnap is a nagyvilágban
  rókalelkű ördögi lények
  forrongásban miazmás lázban
  tartják továbbra is a népet
  Jézusnak népét a Keresztényt
  miközben az “UNIÓ” hallgat
  nem tisztel nemzetet törvényt
  hoz-e a Jövő végre nyugalmat ?!
  2019 december 28