Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Novák: Románia legfennebb 10-15 év múlva reménykedhet újabb éremszerzésben a téli olimpián

Novák: Románia legfennebb 10-15 év múlva reménykedhet újabb éremszerzésben a téli olimpián Sport

Románia legfennebb 10-15 év múlva reménykedhet újabb éremszerzésben a téli olimpián, de csak akkor, ha a következő 4-5 évben beruház az infrastruktúrába, valamint a gyermek- és ifjúsági klubokba – jelentette ki az Agerpres-nek adott szerdai interjúban Novák Eduárd sportminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a román olimpiai küldöttség eddig mindössze egyetlen érmet nyert téli olimpián, 1968-ban Grenoble-ban. Szerinte nem csak regionális, hanem országos szintű sportinfrastruktúrára van szükség a téli sportok számára annak érdekében, hogy nagyobb legyen a szelekciós bázis. Magyarország példáját hozta fel, amelynek 20 év alatt a beruházásoknak köszönhetően világbajnokai lettek a téli sportokban.

Az egykori gyorskorcsolyázó Novak Eduárd elmondta, teljes mértékben megérti azokat a hazai sportolókat, akik kénytelenek külföldön felkészülni az olimpiára, és elmagyarázta, miért nevezte „hősöknek” az idei pekingi játékokon induló román sportolókat. ‘A bobosok, a szánkósok, a gyorskorcsolyázók egy évből öt-hat hónapot külföldön edzenek. (…) Nagyon jól tudom, hogy min mennek keresztül és milyen áldozatokat hoznak azért, hogy sportolhassanak. Ezek nem nagy anyagi előnyökkel járó sportágak’ – jelentette ki.

A sportminiszter úgy véli, hogy Románia megfelelő számú sportolóval vesz részt a pekingi olimpián, de megjegyezte, továbbra is magyarázatot vár a Román Sí-és Biatlonszövetségtől a Romániának járó egyik kvótahely elutasítására. Novák emiatt szankciókat helyezett kilátásba, de hangsúlyozta: nem akarja, hogy a sportolók szenvedjenek emiatt. A ‘román sportrendszer mulasztásának” nevezte, hogy a minisztérium nem képes beavatkozni az ilyen esetekben. „Mi vagyunk a finanszírozók, és mindenki azt tesz, amit akar, és ez egyáltalán nem igazságos” – mondta Novak Eduárd.

Az idei olimpiával kapcsolatos elvárásairól a miniszter azt nyilatkozta: nagy reményeket fűz a bobosokhoz és a szánkósokhoz, akik a legjobb hat közé kerülhetnek. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások