Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs elég csapat

Nincs elég csapat Sport

A jelek szerint a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) megszünteti a női kosárlabda másodosztályt, ugyanis azzal együtt nem gyűlne össze elég csapat a Nemzeti Liga lebonyolítására. Mivel a kitűzött határidőig mindössze hat csapat jelezte részvételi szándékát a női élvonalban, a FRB elnapolta az augusztus 7-re tervezett sorsolást, és a 2009–2010-es szezonhoz hasonlóan képzeli el a bajnokság lebonyolítását.

A FRB végrehajtó bizottságának legutóbbi ülésén Horia Păun, a szövetség elnöke bejelentette, csak hat csapat nevezett a Nemzeti Ligába – köztük az a CSM Târgovişte, amely továbbra sem törlesztette korábbi edzője, illetve játékosai felé tartozását, így a szövetség „jóindulatán” múlik a bajnoki szereplése. A többi női klub inkább az I. ligás szereplést választotta. Ezen okok miatt Păun Nagyváradra hívta össze az élvonalbeli klubok képviselőit, ahol megkongatták a vészharangot az egyre gyengülő színvonal miatt. A szövetség vezetője bejelentette, készen áll csökkenteni a befizetési illeték mértékét, illetve eltörölhetik a nevezési garanciát is. Mindezekről a FRB vezetőségi bürója hoz majd végső döntést.

A gyűlésen egyébként jelen volt Carmen Tocală, a FRB korábbi elnöke is, aki szerint a hamarosan változó sporttörvény okán az Iskolai Sportklubok finanszírozása is megoldódhat azzal, hogy a helyi önkormányzatok fennhatósága alá kerülnek, így a kosárlabdacsapatok is több támogatást kaphatnak. Több csapattal nőhet a színvonal is. Ugyanakkor az ifjúsági játékosok is több lehetőséget kaphatnak, ugyanis egy olyan javaslat is megszületett, amely az idegenlégiósok után fizetendő járulékok lépcsőzetes növekedésére vonatkozik. Vagyis minél inkább nő az idegenlégiósok száma egy játékoskeretben, annál inkább növekszik a FRB számlájára befizetendő járulék értéke.

Hirdetés
Hirdetés

A tervek szerint a Nemzeti Liga 2019–2020-as idénye 14 csapatos lesz és várhatóan október első hétvégéjén kezdődik. Két hétcsapatos szériával indulhat a szezon, és decemberig keleti és nyugati csoportokban küzdenek majd az alakulatok, akárcsak a 2009–2010-es idényben. Januártól a két csoport három-három legjobb csapata az első értékcsoportban folytatná a pontvadászatot, míg a 4–6. helyezettek a második értékcsoportban mérkőznének egymással. Egy újabb oda-visszavágó kör után következne a rájátszás, ahol a második értékcsoport két legjobbja egészítené ki a felsőház mezőnyét.

Mint ismeretes, a 2018–2019-es idényben is összevonták a Nemzeti és az I. ligát, két külön értékcsoportban játszották le az alapszakaszt, amelynek végén a második értékcsoport legjobb csapata feljebb lépett az erősebb csoportba. A rájátszásban még egy csapat feljutott az első értékcsoportba. Idén nyáron már úgy döntött a szakági szövetség, újraszervezi az I. ligát, viszont ezt a döntését most megmásította a klubok nagymértékű visszakozása az élvonaltól.

Szombaton és vasárnap a Román Kosárlabda-szövetség Zsilvásárhelyen bonyolította le a 3×3-as kosárlabda-bajnokság döntőjét, amelyen a Sepsi–SIC is érdekelt volt. A 12 résztvevőt négy hármas csoportba osztották, az első két helyezett az egyenes kieséses szakasszal folytatta. A Tulit Andrea, Jankó Edit, Miska Brigitta és Belényesi Rebeka alkotta Sepsi–SIC a B-csoportban két vereséget könyvelt el (7–21 Araddal és 4–15 a Sportul Studenţesc-el), és befejezte szereplését.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük