Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem emelnek Tokióban!

Lesújtó hírt kapott a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR): egyetlenegy romániai súlyemelő sem indulhat a jövő évre halasztott tokiói nyári olimpián!

Hirdetés
Hirdetés

A tiltás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik szigorú rendszabályából adódik, ugyanis egy ország (bármelyik legyen az) nem indíthat sportolókat abban a sportágban, ahol a korábbi egy vagy két-három olimpián összesen legalább három nyilvántartott doppingvétsége történt. Nos, Románia súlyemelő küldöttsége a 2012-es (London) és 2016-os (Rio de Janeiro) játékokon begyűjtötte a három fekete pontot.

A londoni olimpián 2 arany, 5 ezüst és 2 bronzérem volt a román küldöttség eredménye, ebből maradt 2 arany, 4 ezüst, 1 bronz. Két súlyemelő utólag lelepleződött tiltott teljesítményserkentő készítmények, ajzószerek fogyasztásával, így Roxana Cocos ezüst-, és Razvan Martin bronzérmét visszavették. A londoni olimpián szintén lelepleződött Gabriel Sincraian, de ő előzőleg visszalépett a versenytől, és számára a letiltás után engedélyezték azt, hogy Rióban is elinduljon. Ott dobogós lett, de ismét lebukott, így bronzérmét  elvették.

A tokiói tiltás érzékenyen érinti az elvileg már ismert román (lehetséges) küldöttséget, mert a súlyemelők között vannak éremesélyesek. A vétlenek a szabálysértő társak büntetését kell viselniük, mert … ez a szabály.

(bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük