Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz veled, III. liga?

Mi lesz veled, III. liga? Sport

Egyre kevesebb esély mutatkozik a harmadosztályos labdarúgó-bajnokság folytatására, elképzelhető, hogy az 1. csoportban érdekelt Kézdivásárhelyi SE már egyáltalán nem lép pályára ebben a szezonban. Végleges döntés még nem született, a FRF előbb kikéri az érintett klubok véleményét.

Hirdetés
Hirdetés

A Román Labdarúgó-szövetség vezetősége a múlt héten videokonferencián egyeztetett a III. ligás együttesek képviselőivel, akiknek többsége egyetértett azzal, hogy befejezettnek nyilvánítsák az idényt. A terv szerint június 7-től, szerda–szombat ritmusban folytatódott volna a bajnokság, ez viszont megerőltető lenne az érintettek számára. A csoportok élén található csapatok, mint az U Craiova, a Bákói Aerostar vagy a Nagybányai Minaur, szeretnék, ha folytatódna a bajnokság, azonban a klubok zöme nem rendelkezik az újrainduláshoz szükséges anyagi fedezettel, mivel többségük önkormányzatok támogatásával működik. És akkor még nem említettük azt, hogy a játékosok többségének a hónap végén lejár a szerződése, így új egyezséget kellene kötni velük.

A szövetség kérésére a héten minden harmadosztályos csapatnál kitöltenek egy kérdőívet, így szeretnének egy tisztább képet kialakítani a jelenlegi helyzetről. Végleges döntés május 15-e előtt nem valószínű, minden attól függ, hogy mennyire oldják fel a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

Mint ismeretes, a III. liga tavaszi idénye március 7-én kezdődött, egy fordulót játszottak le, mielőtt a járványhelyzet miatt felfüggesztették volna a sporteseményeket. A Kézdivásárhelyi SE nem is lépett pályára a nyitókörben, mivel soros ellenfele, a Galaci Dunarea anyagi okok miatt visszalépett a bajnokságból, így a kék-fehérek játék nélkül jutottak három ponthoz, és léptek előre a rangsor 11. helyére. Gyakorlatilag az idény második fele még hátravan, további 14 fordulót kellene lejátszani a pontvadászatból, és azt is tekintetbe kell venni, hogy augusztus közepén már kezdődne az új idény.

Amennyiben lefújják a kiírást, a FRF azt javasolja, hogy a csoportokat vezető csapatok jussanak fel a II. ligába, kivétel a 3. csoport, ahol pontegyenlőség áll fenn a Progresul Spartac és CSM Slatina között, így a két együttesnek osztályozót kell játszania az elsőségért. Ugyanakkor egyetlen alakulat sem esne ki, sőt felmerült az az eshetőség is, hogy a következő szezonra a negyedosztályból pótolnák ki a mezőnyt, egy új csoportot alkotva, azért, hogy csökkentsék az utazással járó többletköltségeket, tudniillik a nagy távolságok – Krajova és Arad között például – óriási terhet rónak a klubokra.

A tervek szerint a napokban tartanak egy videokonferenciát a megyei labdarúgó egyesületek elnökeivel is, hogy döntsenek a megyei bajnokságok sorsáról is, bár amennyiben nem folytatódik a III. liga, akkor nem lesz IV. és V. liga sem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük