Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjósolhatatlan végkimenetel

Megjósolhatatlan végkimenetel Sport

Ugyan a férfi labdarúgó-világbajnokságot a szokásostól eltérően nem 2022 nyarán rendezik meg – mint ismert, a katari torna idén novemberben kezdődik és december végén zárul –, ám így sem maradunk nagy futballtorna nélkül, hiszen július 6–31. között Angliában rendezik meg a női labdarúgó Európa-bajnokságot.

Hirdetés
Hirdetés

A 13. női labdarúgó Európa-bajnokságot eredetileg 2021-ben rendezték volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt eltolt olimpia közbeszólt – a legjobb női labdarúgó-válogatottaknak Tokióban volt jelenésük –, így az Európai Labdarúgó-szövetség egy évvel elhalasztotta a viadalt.

Anglia 2005 után másodszor lesz házigazdája női Eb-nek. Akkor még csak nyolc válogatott vett részt a tornán, ráadásul a játékosok egy része még közel sem volt hivatásos, többen a munkájuk mellett, félprofiként érkeztek a szigetországba. A női labdarúgás azóta óriási utat tett meg, a fejlődést pedig jól mutatja, hogy idén már 16 válogatott részvételével, világszerte ismert és követett sztárjátékosokkal, többek között a Wembley Stadionban és az Old Traffordon megrendezett telt házas mérkőzésekkel jön a kontinenstorna. Nem csoda, hogy az angolok szerint ez lesz minden idők legjobb és legnagyobb női Európa-bajnoksága.

A női labdarúgó-mérkőzésen felállított rekordnézőszám – idén két BL-meccsen is csúcsot döntött az FC Barcelona: előbb a Real Madrid elleni negyeddöntőn 91 553, majd a Wolfsburg elleni elődöntőn 91 648 néző volt jelen a Camp Nouban – biztosan nem dől meg, de ahogy Baroness Sue Campbell mondta, az össznézettségi rekord gyakorlatilag garantált.

Az UEFA közlése szerint az Eb-re forgalomba hozott 700 ezer jegyből már a torna előtt 500 ezer elkelt, azaz valóban már most dupla annyian váltottak jegyet, mint amennyi az előző kontinensviadal össznézőszáma volt. Az európai szövetségnél abban is bíznak, hogy nemcsak a helyszínen, hanem a televíziók előtt is többen figyelemmel kísérik majd a tornát, mint eddig valaha. 2017-ben 178 millió nézője volt az Eb-nek világszerte, ám az UEFA-nál remélik, hogy idén akár a 250 millió embert is elérheti ez a szám.

A jó hangulat mellett az egyik legfontosabb ok, hogy miért is kísérjük figyelemmel a tornát, az az, hogy rendkívül kiegyenlített a mezőny, legalább hét válogatott van, amelynek minden esélye megvan a végső győzelemre. Így, ha a csoportkörben még nem is minden meccsen, de az egyenes kieséses szakaszban már garantáltak az izgalmak.

Az angolok bíznak benne, hogy ami 2021-ben a férfiaknak nem jött össze, az a nőknek 2022-ben sikerül: megnyerni az Európa-bajnokságot a Wembley Stadionban. Ráadásul az angol női labdarúgó-válogatott történetének ez lehet az első nagy tornán szerzett aranyérme. Korábban kétszer, 1984-ben és 2009-ben is eljutottak a döntőig, ám előbb a svédek, majd a németek bizonyultak jobbnak náluk. A papírforma alapján a torna egyik legnagyobb esélyese a svéd válogatott, amely jelenleg a második a világranglistán, ezzel a legelőkelőbb helyen rangsorolt európai csapat. A svédek az eddigi 12 Eb-ből 10-en szerepeltek, és mindannyiszor továbbjutottak az egyenes kiesés szakaszba. Ez most is alapelvárás, ám rutinos, klasszisokkal teletűzdelt csapat sokkal többre vágyik: szeretnék megismételni az 1984-es tornagyőzelmet. A hollandok címvédőként érkeznek Angliába, hiszen a legutóbbi, hazai rendezésű Eb döntőjében 4–2-re legyőzték a dánokat. Az azonban meglepetés lenne, ha a címvédés összejönne az együttesnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük