Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mátyás Attila-kupa a jégen

Mátyás Attila-kupa a jégen Sport

Szombaton és vasárnap benépesült a kézdivásárhelyi műjégpálya, ahol a KSE jégkorong-szakosztálya a HC Bikák Egyesülettel és a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával karöltve kétnapos jégkorongtornát szervezett az U10-es és U8-as korosztályok számára. A kupakiírással a kézdivásárhelyi jégkorong egyik nagy támogatója, az Egyesült Államokban élő Mátyás Attila előtt tisztelegtek.

A második alkalommal kiírt Mátyás Attila-kupa szombaton a 19 csapatot felvonultató U10-es tornával rajtolt, másnap a 14 csapatos U8-as tornát bonyolították le. Két részre osztották a pályát, keresztben játszottak a gyerekek, a nagyobbaknál 4+1-es, a kisebbeknél 3+1-es felállásban, 20 perces játékidővel. A szülők hangos szurkolása fergeteges hangulatot varázsolt a jégcsarnokba. A kézdivásárhelyi vendéglátók is kitettek magukért, a Toro Impex és Székely Pékség jóvoltából az ilyenkor elmaradhatatlan zsíros kenyér, forró tea sem hiányozhatott a közel 400 gyerek számára.

– Nem szabad megfeledkeznünk a kezdetekről és arról a személyről, aki felkarolta a jégkorongot, és hathatós segítséget nyújtott a jégpálya felépítésében. Az Amerikai Egyesült Államokban élő Mátyás Attiláról van szó, aki a nagy értékű hokifelszerelés mellett palánkrendszert, közönségvédő plexidet, csövezetet, jégborotvát és hűtőgépet adományozott szülővárosának. Kellett egy ilyen hajtóerő, hogy a helyi és megyei önkormányzat felfigyeljen ránk, és támogatásukkal kinőjük az eredeti, szabadtéri pályát és műjégpályává avanzsáljon a létesítmény – fogalmazott Máthé Zsolt szakosztályvezető, aki a Fashion-kupához hasonló hagyománnyá szeretné tenni a Mátyás Attila-kupát.

Hirdetés
Hirdetés

A szombati, U10-es tornára a Csíkszeredai ISK (3 csapat), a Brassói Corona (3), a Felcsík SK (2), a Gyergyószentmiklósi ISK (3), Alcsík, a VSK Székelyudvarhely, a Triumf Bukarest, az Olimpia Ploiești, valamint a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek (2) és Kézdivásárhelyi Bikák (2) nevezett be. Vasárnap, az U8-as korosztályban a Felcsík SK (3 csapat), a Brassói Corona, a Gyergyószentmiklósi ISK (2), a Csíkszeredai ISK (3), a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, a VSK Székelyudvarhely, Alcsík (2), illetve a házigazda Bikák alakulata vett részt.

Ezekben a korosztályokban nem jegyeznek eredményt, a lényeg a játéklehetőségen, tapasztalatszerzésen van. Mindkét nap díjátadó ünnepséggel zárult, amely során minden csapat serleget kapott, a résztvevő gyerekek pedig érmeket.

– A legkisebbek számára turnék formájában zajlik a bajnokság, minden klub rendez valamilyen kupaversenyt. Mi úgy gondoltuk, hogy kihasználjuk a válogatott szereplése miatti holtidőt, és még a januári Fashion-kupa előtt meghívjuk ide a mezőnyt. Visszajelzésekből tudom, hogy szeretnek ide járni kicsik-nagyok, remek feltételeket tudunk nyújtani. Hosszú volt az út 2004-től – amikor elhoztam a használt pályát Hannoverből – 2017 decemberéig, a műjégpálya hivatalos átadásáig – idézte fel Márton Sándor pályamenedzser. – A nulláról indultunk újra, új alapokra kellett helyeznünk a játékos-nevelést, jelenleg több mint 80-an tanulják a jégkorong alapjait négy edző vezetésével, ezt szeretnénk feltornázni százra a közeljövőben – tette hozzá.

Terveik között szerepel az ovisok közti toborzás, tudniillik az 5–6 éves kor ideális a sportág alapjainak elsajátításához. Kézdivásárhely és Kovászna megye tanácsának köszönhetően új rend felszereléseket vásároltak, így a szülőknek nem kell erre külön gondot fordítaniuk. Egy biztos, a hétvégi családias hangulatú tornán szakmailag fejlődtek a kis hokisták, de a csapategységnek is jót tett a hivatalos játék.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások