Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lábát is feláldozná!

Lábát is feláldozná! Sport

George Bates, az Amerikai Egyesült Államok kerekesszékes kosárlabda válogatottjának a tagja kijelentette, elvileg arra is felkészült, hogy amputáltassa a fél lábát a jövő évre halasztott paralimpiai játékokon való részvétel érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

A megdöbbentő nyilatkozatra azután került sor, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) közölte, szigorítják a részvételi feltételeket a testi fogyatékosok nyári játékain. Az amerikai kosárlabdázónak olyan betegsége van, hogy támasz nélkül nem tud járni, emiatt már gyermekkorától tolószékbe kényszerült. Az új szabályzat azonban kizárja a paralimpiai játékokon való részvételről azt a sportolót, akinek olyan betegsége van, mint George-nak. Ennek okán mondta az amerikai sportoló, kész vállalni fél lábának amputációját azért, hogy álma teljesülhessen, az USA színeiben paralimpiai aranyérmet nyerjen. Mint elmondta, tizenévesen már választania kellett, akkor azt mondták az orvosok, az amputálás megoldás lenne arra, hogy kevesebbet szenvedjen, kevesebb fájdalma legyen. George Bates és szülei azonban nem egyeztek bele az amputációba, a fiú pedig kerekesszékes kosárlabdázó lett. Elmondása szerint tíz éve csak a paralimpiai arany gondolatával edz, és nagy csapás számára a részvételi szabályzat módosítása.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság csak rokonszervezete, szerződéses partnere a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, utóbbi kérésére maradt ki az „o” betű a testi és szellemi fogyatékkal élők olimpiájának hivatalos nevéből. A paralimpiai játékokat csak 1984 óta tartják az olimpiai játékok utáni időszakban, ugyanabban a városban.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük