Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közös edzés az olimpikonnal – interjú a Román Karateszövetség küldötteivel

Közös edzés az olimpikonnal – interjú a Román Karateszövetség küldötteivel Sport

A román karateválogatott tagjai csatlakoztak Hárspataki Gábor felkészítő táborához e hónap 24-én a Sepsi Arénában. Közösen edzenek Fischer Mihály, az olimpikon edzője, irányítása alatt. Az eseményre ellátogatott még Cătălin Dumitru, a Scorpioni és a CSS Dinamo sportklub edzője, Mihalea Mariana társaságában, aki a Román Karateszövetség irodavezetője. A tapasztalatcserével kapcsolatosan tettünk fel pár kérdést a sportklubok edzőjének.  

– Miről szól önnek ez az esemény?

– Ez egy közös edzés a román és a magyar válogatott tagjaival. Nagyon örvendünk, hogy összejött ez a közös edzés, nagyon jó lehetőségnek tartom számunkra, hogy tapasztalatot cseréljünk és tegyük mérlegre a tudásunkat, és arra, hogy megnézzük, milyen szinten is vagyunk a felkészülésben.

– Milyennek tűnik az edzőtábor helyszíne?

– A helyszín rendkívüli, tetszik nekünk Sepsiszentgyörgy, már amennyit láttunk belőle. Ez az edzőterem felülmúlta az elképzeléseinket és reméljük, hogy jól teljesítünk majd az országos bajnokságon, ami ebben a teremben lesz. Mi úgymond kicsit meg tudtuk szokni ezt a termet a többiek előtt, akik majd jönnek a versenyre. Ezúton is meg szeretnénk köszönni az esemény szervezőjének, Vass Hunornak, hogy biztosította számunkra ezeket a rendkívüli körülményeket, a szállást, az ebédet, mindent elintézett nekünk. Nagyon jól jött csapatunknak ez az esemény és a közös edzés Hárspataki Gáborral, aki részt vesz majd az olimpián. Rendkívül jó időben lett megszervezve ránk nézve ez az edzőtábor és reméljük, hogy Gábor számára is. Sok sikert kívánunk neki az olimpián és adja az Isten, hogy éremmel érkezzen onnan haza. 

– Hányan érkeztek a román válogatottból?

– Tizenöt sportoló érkezett a kadét és junior válogatottból, akik majd részt fognak venni a Finnországban szervezett, tamperei Európa bajnokságon a jövő hónapban, valamint egy felnőtt válogatott tag is jött a Román Karateszövetség részéről. A sportolók a CSS1 (Clubul Sportiv Scolar) sportklubból, a Scorpioni sportklubból, a Dinamo sportklubból, a Rapid sportklubból és a Steaua sportklubból érkeztek. Még itt van velünk Moise Leonard, aki a tavalyi, Budapesten szervezett Európa bajnokság győztese volt, és reméljük, hogy idén is nagyon jó eredményeket fog hozni.  

– Mit vár el a két csapat közti kontrollmeccsektől?

– Az az elvárásunk a kontrollmeccsektől, hogy ellenőrizzük a saját szintünket, jöjjünk rá, hogy még min kéne dolgozzunk, mit kellene fejlesszünk, és tudjuk meg, hogy milyen formában vagyunk a tamperei Európa bajnokság előtt. 

– Milyen kapcsolatban van a két ország Karateszövetsége?

– A román és a magyar Karateszövetség mindig is baráti kapcsolatot éltetett. Nagyon jól kijöttünk a sportolókkal, az edzőkkel és a szövetségek vezetői is baráti kapcsolatban vannak. Ez után az esemény után biztos vagyok benne, hogy meg erősebb lesz a kapcsolat.

– Milyennek tűnt az edzés?

– Nagyon jónak. Fischer Mihály, a magyar válogatott edzője módszeresen és tudományosan tartja az edzéseit. Egy kumite mérkőzés minden részét belefoglalja, a bemelegítést, a technikák gyakorlását, mindent, ami egy ilyen edzéshez szükséges. Ez számunkra nagyon hasznos, a mérkőzésnek szituációkra való bontása elismerésre méltó.

– Mi különbség az önök edzései és ezek között az edzések között?

– A mi edzéseink is ugyanazon a vonalon futnak, vagyis hasonlóak. Mivel itt a román és a magyar válogatott tagjai voltak, a színvonal magas volt és keményen dolgoztak. A technikai rész nem kapott akkora hangsúlyt, mint a gyakorlati rész, hiszen a technika már kicsiszolt ezeknél a sportolóknál.

Megkértük a Román Karateszövetség irodavezetőjét, hogy a szövetség nevében válaszoljon pár kérdésre.

– Van tervben közös edzés vagy esetleg másféle kollaboráció a jövőben?

– Ezek után az edzések után biztosan tervezni fognak még kollaborációt a magyar csapattal és Fischer Mihállyal, aki Hárspataki Gábor edzője, közös edzésekre is és nem csak.

– Mit üzen Hárspataki Gábornak?

– Sok sikert kívánok neki és remélem, sikerül az álma beteljesülése, hogy dobogós lehessen Tokióban, a legmagasabb fokon, ha lehetséges.

Az esemény támogatója a Sansin. A Sansin egy magyar, környezet- és bőrbarát, természetes eredetű növényi anyagokból készült kozmetikai és háztartási termékcsalád, hamarosan elérhető lesz a székelyföldi boltok polcain is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük