Felhívás!

Kedélyállapotunkra is jótékonyan hat a mozgás

Kedélyállapotunkra is jótékonyan hat a mozgás Sport

A koronavírus-járvány miatt bezártak az edzőtermek, így a mozogni vágyók a konditerem helyett otthon kell megoldják a napi edzést. A lakásban sporteszközként is kiválóan lehet használni a székeket, az asztalt vagy éppen a kanapét, egy-egy palack víz pedig tökéletes súlyzó. „Fontos az alapos bemelegítés, de arra is ajánlott odafigyelni, hogy mindenki saját edzettségi szintjének, állapotának megfelelően próbálja végrehajtani a feladatokat” – véli Lukács Abigél kézdivásárhelyi személyi edző, aki azt is hangsúlyozza, hogy a rendszeres sport nemcsak az izmokat erősíti, hanem az immunrendszerre és a kedélyállapotra is jó hatással van.

 

– Mesélj a mozgáshoz való viszonyodról! Hogyan lett belőled személyi edző?

– Évekkel ezelőtt, angliai tartózkodásom alatt, Liverpoolban kezdődött. Csoportos pilates és spinning órákra jártam, és láttam, hogy az oktatóm, egy ötgyermekes anyuka milyen csinos és fiatalos 50 évesen is. Ez motiválóan hatott rám, számomra ő egy élő példa volt arra, hogy a rendszeres mozgás milyen jó hatással bír a szervezetre. Azóta folyamatosan bővítem a tudásomat, többféle edzéstechnikát kipróbáltam, legjobban a testépítés és a súlyzós edzések fogtak meg. Hazaköltözésem után eldöntöttem, hogy szeretném tovább fejleszteni magamat az itthoni környezetben, közel a családomhoz, ezért elvégeztem egy személyiedző-kurzust Csíkszeredában, ami nagyon jó döntésnek bizonyult.

– A jelenlegi megváltozott élethelyzetben hogyan fogjunk hozzá az otthoni edzésnek? Egyáltalán mikor, melyik napszakban tanácsos tornázni?

– Szerintem az, hogy otthon is edzhetünk, egy nagyon nagy pozitívum, mivel így kialakíthatunk egy olyan rutint, ami majd szokásunkká is válhat. Én személy szerint szeretek reggel edzeni, ezzel indítani a napomat, de vannak, akiknek a délutáni órák a kedvezőbbek. És ez teljesen normális, nincs jó vagy rossz napszak az edzésre, a lényeg az, hogy be legyen iktatva a napodba. Minden nap igyekezz közel azonos időpontban vagy időpontokban mozogni, mert így rutinként épül be az edzés az otthoni mindennapokba. Első lépésként jó, ha van egy jógamatracunk, de nem kell túlbonyolítani a dolgot, pár alapgyakorlat is megteszi kezdésként, a lényeg, hogy élvezzük a mozgást, aztán jöhetnek a nehézségi szintek.

– Miben leljünk motivációt?

– Engem például nagyon motivál, ha látom edzőtársaim sikerélményét, de a legnagyobb ösztönző erő mégis az, amikor eléred a kitűzött célt és látod a fejlődést. Ehhez viszont akaraterő kell.

– Apropó akarat és kitartás. Mit tehetünk az ellen, hogy egy-két alkalom után ne adjuk fel?

– Mi, emberek hajlamosak vagyunk nagyon hamar ráunni a dolgokra, de ugyanakkor találékonyak is vagyunk, tehát minden megvan bennünk ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjünk. Úgy gondolom, a változatosság kulcsfontosságú, vagyis ne ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük nap mint nap, mert akkor tényleg megunjuk, legyünk kreatívok.

– Mire figyeljünk, hogy az otthoni testmozgás is hatékony legyen?

– Azt javaslom, hogy az edzés időtartama alatt ne telefonozzunk, ne főzzünk, hanem csak a gyakorlatokra összpontosítsunk, csak így tud hatékony lenni. Nem egy egész napot igénylő feladat, szóval könnyen kivitelezhető, hogy csak önmagunkra, a testünk jelzéseire összpontosítunk.

– Hány percnyi mozgás javallott naponta?

– Ha most kezded el, jó lesz a napi 30 perc, de az legyen intenzív. Ez idővel bővíthető 60 percre is.

– Milyen alapgyakorlatokat tudsz ajánlani?

– Nagy kedvenceim közé tartozik a plank, ez az egyszerű, mégis nagyszerű izometriás gyakorlat, ami kiválóan erősíti a hasat, hátat, vállat és combot. A fekvőtámaszhoz hasonló, behajlított karokkal, egyenes háttal kezdődik, és ennek a pozíciónak a tartásával folytatódik. De nagyon hatékony a guggolás, a kitörés mindenik változata, másik kedvencem a bolgár guggolás, ami egy olyan kitörés-variáció, amikor egy lábbal állunk a talajon, a másikat egy padra vagy zsámolyra helyezzük. Ez egy unilaterális gyakorlat, tehát egyszerre csak az egyik láb dolgozik. Felsőtestre tökéletes a fekvőtámasz, ebből is van többféle, kezdők csinálhatják a pilates-fekvőtámaszt, amikor a térd éri a földet.

– A mozgás mellett mennyire fontos odafigyelni a táplálkozásra?

– Az edzés önmagában nem elegendő, nagyon is oda kell figyelni arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, főleg ebben az időszakban. Magas C-vitamin-tartalmú táplálékokat válasszunk, és figyeljünk oda, hogy mindenre létezik egészséges alternatíva, a fehér lisztet például lecserélhetjük kisebb szénhidráttartalmú mandula- vagy kókuszlisztre, a cukrot pedig steviára vagy más édesítőre, ami nem okoz inzulinrezisztenciát.

– Te hogyan tartod formában magad?

– Odafigyelek arra, hogy mit eszem, szinte semmilyen boltból vett félkész ételt nem fogyasztok. A húst és a cukrot teljesen kizártam az életemből, minimum három liter vizet iszom naponta, ennél kevesebb nem elég, a több viszont nem feltétlenül jó. Többnyire halat, tojást, gyökeres zöldségeket fogyasztok, kedvencem az avokádó és az édesburgonya. Előre eltervezem a hetem, szóval tudom pontosan, hogy melyik nap milyen edzést végzek. Szeretem, ha van egy rendszer az életemben, így más téren is jobban teljesítek.

Abigél kedvenc csokikrém receptje: 2 nagy érett avokádó pépesítve, 70 g keserű kakaó por, 50 g kókuszolaj (olvasztva), 60/70g stevia/erythrit/ kókuszvirágcukor, egy csipet tengeri vagy Himalája só.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások