Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Katinka nincs megfelelési kényszerben

Katinka nincs megfelelési kényszerben Sport

A budapesti Duna Arénában nemrég megrendezett úszó Európa-bajnokságon 5 aranyérem, továbbá 4 ezüst és 6 bronz a magyar mérleg, 4-ik hely a nemzetek rangsorában.

Hirdetés
Hirdetés

A bajnokok: Milák Kristóf 100 és 200 m pillangóúszás, Kapás Boglárka 200 m pillangóúszás, Hosszú Katinka 400 m vegyesúszás, Szabó Szebasztián 50 m pillangóúszás. A viadal utáni értékelőjében Sós Csaba, a magyar úszók szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, a július 23-án kezdődő tokiói olimpián magyar szempontból egy aranyra és mellette még két-három éremre mutatkoznak esélyek.

Az óvatosan, visszafogottan nyilatkozó kapitány az aranyérem várományosát Milák Kristófban látja, mégpedig a 200 méteres távon, emellett neki – idézzük – „100 méter pillangón is kinéz egy érem”. Ebből az értékelőből és sok más hasonlóból arra lehet következtetni, hogy Hosszú Katinka iránt nem fogalmazódik meg elvárás aranyéremre, noha a dobogóra esélyesek között emlegetik a nevét.

A 2016-os riói olimpia előtt a magyar esélylatolgatás Hosszú Katinka és Kozák Danuta (kajakos) nevével kezdődött, akik már a rajt előtt betudták a két hölgy 3-3 aranyérmét, telitalálatos tippelőknek bizonyultak (Danuta az egyéni mellett párosban és négyesben lett bajnok). A Katinka 3 aranya lehetett volna akár 4 is. Tavaly még két számban volt az aranyérem várományosa, de az olimpia elhalasztása miatt esélyei csökkentek.

A 400 m vegyesen azért van remény, legalább ezüstre vagy bronzra, de szerencsés esetben akár a dobogó tetejére is. Tény az, hogy ezúttal nincs megfelelési kényszerben, nem elvárás az aranyérem, feloldódhat ennek terhe alól, ez pedig kedvező kihatással lehet a versenyzésére. Nem mintha valaha is összeroppant volna az elvárások terhei alatt.

A május 3-án 33-ik életévébe lépő Hosszú Katinka eddigi pályafutása fenomenális: olimpiákon 3 arany, 1 ezüst, nagymedencés világbajnokságokon 9 arany, 1 ezüst, 5 bronz, rövidpályás világbajnokságokon 17 arany, 8 ezüst, 2 bronz, nagymedencés Európa-bajnokságokon 15 arany, 6 ezüst, 3 bronz, rövidpályás Európa-bajnokságokon 20 arany, 4 ezüst, 2 bronz, ifjúsági Európa-bajnokságokon 4 arany, 3 ezüst, 3 bronz. Emellett több száz különféle verseny győztese, dobogós helyezettje, beleértve a sok-sok magyar bajnoki címet.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük