Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Játék a kulisszák mögött

Bukaresti sajtóhírek szerint csak a nagy nyilvánosság számára lehet meglepetés az, hogy Mirel Rădoi, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Örményország elleni győztes (1–0) világbajnoki selejtező mérkőzést követő sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, ami a legutolsó novemberi csoportmérkőzés után lépne érvénybe.

A közvélemény számára azért meglepő a Rădoi lemondási szándéka, mert a román válogatott olyan helyzetbe került, hogy az előző mérkőzéseihez viszonyítva majdnem most lesz a legkönnyebb négy nap alatt 6 pontot szereznie, és ezáltal a csoport második helyén végeznie. Csak az Izland elleni bukaresti döntetlen vagy izlandi győzelem tehetné ismét nyílttá a második hely sorsát, úgy számolva, hogy Liechtensteint sikerül legyőzni.

Hirdetés
Hirdetés

A román sportsajtó emlékeztet, Mirel Rădoi a Román Labdarúgó-szövetségnek (FRF) köszönheti azt, hogy viszonylag korán szövetségi kapitány lehetett. A Moldovai Köztársaságban szerzett B kategóriás edzői licencet (szakképesítést és engedélyt), a román szakszövetség az alkalmazása után vizsgáztatta, és megadta előbb az UEFA A, majd UEFA PRO licencet is. A sajtóban máris listák jelentek meg a lehetséges utódokról, köztük említik Bölöni Lászlót is, de a legesélyesebbnek Cosmin Olăroiut tartják.

A következő négy-öt hét választ adhat arra, hogy mennyire komoly a Rădoi szándéka és mennyire „kőbe vésett” a bejelentés. Nem elképzelhetetlen az sem, hogy érzi, a pótselejtezős második hely megszerzése a maximum a román válogatottnak, mert a rájátszáson nem nagyok az esélyei. A másik kilenc csoport második helyezettjei, valamint a Wales és Ausztria kettős közül kaphat ellenfelet Románia. Igen ám, de a sorsolás előtt készítenek egy 12-es listát, ahol az erősebbnek ítélt 6 csapat saját pályáján játszhat, és a másik 6-osból kapnak ellenfeleket, majd ez a sorsolási módszer a maradt 6 csapat számára is megismétlődik, közülük megy 3 a katari világbajnokságra. A jelenlegi helyzet alapján az alábbi csapatok juthatnak pótselejtezőre (Ausztria és Wales mellett): Portugália (vagy Szerbia), Spanyolország (vagy Svédország), Olaszország (vagy Svájc), Ukrajna (vagy Finnország), Csehország, Skócia, Hollandia (vagy Norvégia, vagy Törökország), Horvátország (vagy Oroszország), Lengyelország (vagy Albánia), Románia (vagy Örményország, vagy Észak-Macedónia). Románia egyik variáns esetén sem lenne a legjobb (kiemelt) 6 között. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük