Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hazai terepen koszorúztak

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör március 16-án, szombaton 18. alkalommal rendezte meg hagyományos 1848–49-es emlékfutását. Az idei emlékfutáson a megyeszékhely tizenhárom, a ’48-as forradalomhoz kapcsolódó emlékhelyen koszorúztak.

Az eprestetői csata emlékműve volt az első megálló, ahol Pakó Kinga, az Ady Endre Általános Iskola történelem szakos tanára és nyolcadikosai köszöntötték a résztvevőket. A magyar és székely himnusz eléneklése után indult el a kis, de lelkes csapat. Az Olt utcai Kis János harangöntő emléktáblája és a turul-emlékmű koszorúzása után a Gábor Áron- és Nicolae Bălcescu-szobrok következtek, ahol a Gödri Ferenc Általános Iskola tanárai és diákjai fogadták a futókat, Táncos András tanár Vörösmarty Mihály Szózatát szavalta el.

Hirdetés
Hirdetés

Incze Dániel kopjafás sírhelye a Malomgát utcában, majd a Kónya Ádám Művelődési Ház előtti Kossuth Lajos-szobor volt a következő, ahol Gászpor Adrien, a Plugor Sándor Líceum diákja mondott beszédet. Az Őrkő lábainál levő Váradi József és Bartalis Ferenc vesztőhelye, majd a Váradi József Általános Iskolaudvarán levő kopjafa volt a soron. Itt Kodolányi Edit testnevelő tanár a Makk-féle összeesküvésről beszélt, Kiss Zselyke szavalata után az egyre erősödő esőzésben indult tovább az ünneplő futók csapata a szemerjai csata emlékművéhez, ahol Incze Zsolt esperes áldotta meg a résztvevőket.

A következő megálló a Székely Nemzeti Múzeumban található Gábor Áron ágyúnál volt, a múzeum munkatársai bemutatták a forradalommal kapcsolatos emléktárgyakat. Itt csatlakoztak a Székely Mikó Kollégium diákjai Kovács Tünde tanárnő vezetésével. A Lábas Ház falán levő Váradi József–Bartalis Ferenc-emléktábla, majd a Bod Péter Megyei Könyvtárnál levő Gábor Áron-emléktábla érintése után az Erzsébet parki 1848–49-es honvédemlékmű koszorúzásával ért véget az emlékfutás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük