Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felavatták a fedett jégpályát

Felavatták a fedett jégpályát Sport

Csíkban minden gyerek hokisnak születik, csak van, aki tovább tanul – szokta mondani a háromszéki jégkorong egyik „szürke eminenciása”, Miklós Ervin. Ez egyértelműen látszott vasárnap a Sepsi Aréna melletti, a magyar kormány támogatásával létrejött födött jégpálya avatásakor, ahol a csíki politikusok, Kelemen Hunor, Tánczos Barna hokikorcsolyával, a háromszékiek, Antal Árpád, Ambrus József „mezítláb” jelentek meg.

Ezt a nyilvánvaló tényt Antal Árpád polgármester is elismerte, aki, miután a Székely Mikó Kollégium – természetesen korcsolyával felvonuló – kórusa elénekelte a magyar és székely himnuszt, megnyitóbeszédében megjegyezte: a csíki kollégák most is bebizonyították, „nem a viszkiben láttak először jeget”. A polgármester megköszönte a magyar kormány támogatását, és „történelmi pillanatnak” nevezte a jégpálya átadását. 

– Az elcsalt magánosítás egyik következményeként a kilencvenes évek elején megszűnt Sepsiszentgyörgyön a profi jégkorong, és bezárták a korcsolyapályát. Azóta néhány lelkes fiatal lélegeztetőgépen tartja életben ezt a sportot Háromszéken, akiknek köszönettel tartozunk éppúgy, mint azoknak a szülőknek, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy gyerekeik sportoljanak, mozogjanak, hiszen ma már tudjuk, hogy a szedentarizmus a betegségek legfontosabb kiváltó oka. Ma tanúi lehetünk a sepsiszentgyörgyi jégkorong újraélesztésének, és biztos vagyok benne, hogy legtöbb egy évtizeden belül ismét profi csapatok kergetik itt a korongot. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy megpályázzuk egy ifjúsági világbajnokság megszervezését a Sepsi Arénában, és abban bízunk, hogy a majdan felálló hazai válogatottnak már sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tagjai is lesznek – mondta Antal Árpád.

Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke kifejtette: Sepsiszentgyörgy „felelősséget kapott” a jégpályával.

– Szerencsés helyen és időben vetettem fel a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ötletét, mert az asztal két végén két olyan ember ült, akinek egyáltalán nem kellett magyarázni, hogy ez miért fontos: az egykori labdarúgó Orbán Viktor és az egykori hokis Kelemen Hunor. Az ötlet kivitelezéséhez gyakorlatilag azonnal hozzákezdtünk, ennek eredménye ez a jégpálya, amellyel nem egy ajándékot kap Sepsiszentgyörgy városa, hanem egy felelősséget, hogy hosszútávon működteti a pályát, hogy generációk nőjenek fel a sport, az egészséges küzdelem szellemében – fogalmazott Tánczos.

A román szakszövetség volt elnöke a Mens Sana nevében 44, egyenként mintegy 200 eurós teljes felszerelést adott át a Gyergyószentmiklósról, Al- és Felcsíkból, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkezett gyerekcsapatoknak. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt mondta: a jégpályán tanulta meg, hogy mit jelent csapatban játszani, hogy mi az igazi küzdőszellem, és azt is, hogy akárhányszor leesel vagy éppen felütnek, mindig fel kell állni.

A létesítményt Szabó Lajos római katolikus kanonok áldotta meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük