Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Biztató kezdés

Lényeges helyesbítésre és pontosításra szorul az előző heti olimpiai éremleltárunk. Az egyetemes magyarságnak van már aranyérme téli olimpiákon, nem is egy. Többféle, igen színes, kalandos történetük van azoknak az érmeknek: van sportoló, aki Magyarországról más országba költözve, kitelepedve lett téli olimpiai bajnok vagy érmes, de van példa olyanra is, hogy eleve más országban született, nevelkedett az „olimpiai bajnokunk, érmesünk”. Köztük találunk olyanokat, akik csupán családnevük által őrizték, őrzik még magyar származásukat, hiszen valamelyik felmenőjük volt magyar, ám ők már nem magyar társadalmi és családi környezetben nőttek fel. A bemutatott éremlista a Magyarországot képviselő, tehát magyar állampolgárságú sportolókra vonatkozik, és ott ez ideig 2 ezüst, 4 bronz a mérleg.

A hetedik érmet éppen e napokban várjuk a dél-koreai Pjongcsangból. A hangadó megtörtént, a szőke magyar édesanya és barna kínai édesapa gyermekeként Budapesten született Liu Shaolin Sándor 5. helyezése a rövidpályás gyorskorcsolya (short track) versenyek 1500 méteres döntőjében több mint biztató. Sportszakmai szempontból rendkívül értékes. Amikor egy gyorsasági (vagy akár ügyességi, pontozásos) sportágban valaki a „nem kedvenc versenyszámában” lesz ötödik egy olimpiai döntőben, az nagy fegyvertény, értékes teljesítmény.

A 22 éves Liu Shaolin Sándor 1000 méteren tavaly felnőtt Európa-bajnok, 500 méteren tavalyelőtt felnőtt világbajnok, 2014-ben ifjúsági világbajnok. Ennek a két távnak a versenye, döntője még ezután jön (követhető a déli, kora délutáni órákban). Sándort mindenképpen az éremesélyesek között tartják számon. Fontos tudni, és erre jó előre felkészülni, hogy a short track-ban – a hagyományos gyorskorcsolyától eltérően – a versenyzők egymást fizikailag is akadályozhatják bizonyos mértékig, egy meglehetősen „verekedős” sportág, tehát nemcsak az erőnlét dönt, nemcsak az idővel kell megküzdeni, hanem a néhány centiméternyire sikló ellenfelekkel is. Márpedig ebben a csatában gyakran egy ügyesebb behajlás, egy boka- és térdmozdulat dönt, egy szerencsétlen könyöklés, belépés, vállérintés pedig meghiúsíthat minden álmot.

Ne feledkezzünk meg a kisebbik Liu fiúról se. Shaoang, a 19 éves „tesó” is érmek garmadával rendelkezik ifjúsági és felnőtt világversenyeken.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük