Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Európai Szuperliga?

Hiába adott ki fenyegető hangvételű közleményt vasárnap este az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hétfő reggel robbant a bomba. Az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur közös közleményben jelentette be, hogy megegyeztek az európai Szuperliga indításában, és készek az új sorozat 2021. augusztusi indítására.

Hirdetés
Hirdetés

Jelen állás szerint tehát hat angol és három-három spanyol, illetve olasz klub venne részt a bajnokságban, további három klub csatlakozására számítanak. A Szuperliga elnöke a Realt irányító Florentino Pérez lesz, alelnöknek a Juventus elnökét, Andrea Agnellit, illetve a Manchester United klubelnök-tulajdonosát, Joel Glazert választották meg. Az előkészítésben is ők vállaltak főszerepet, többször hangsúlyozva egy esetleges közös ligában rejlő lehetőségeket.

Kiesés és feljutás is lenne: a 15 alapklub mellett öt csapat cserélődne idényről idényre a tervek szerint, így összesen húsz csapat vehet majd részt a Szuperliga egy idényében. A két tíz csapatos csoportban mindenki játszana mindenkivel pályaválasztóként majd vendégként is, majd az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jutna, míg a 4. és 5. helyezettekre playoff várna, így alakulna ki a negyeddöntő mezőnye. A tavaszi lebonyolítás nagyon hasonló lenne a jelenlegi Bajnokok Ligájáéhoz, kétmeccses, egyenes kieséses párharcok vezetnének a májusi fináléig. A Szuperliga indulói továbbra is részt vennének a nemzeti bajnokságokban.

Az UEFA korábban kijelentette, minden jogi és sportszakmai eszközzel fellépnek a Szuperliga és esetleges tagjai ellen. Az európai szövetség vasárnap azt írta többek között, hogy a „FIFA és a hat konföderáció korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják bármilyen hazai, európai vagy világméretű versenyen való részvételtől, játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést.”

A vasárnapi hírek még arról szóltak, a Szuperliga tervére válaszul a Bajnokok Ligája 2024-től megújulhat. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük