Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Érvényesül Novák miniszter akarata

Érvényesül Novák miniszter akarata Sport

Kinevezése óta – hivatalos beszédeiben és sajtónyilatkozataiban is – Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere folyamatosan azt hangoztatja: jelentősen növelni kell az arra érdemes sportágak, sportklubok, szakszövetségek állami támogatását.

Hirdetés
Hirdetés

Novák miniszteri megbízatásának idején válhat valóra az, hogy a többi sportághoz hasonlóan a labdarúgás is részesül – a szövetségen keresztül, elsősorban utánpótlás szinten – az állami költségvetési alapokból. Szintén Novák Károly Eduárd az, aki a romániai sport fellendítése érdekében a magyarországi modell követését javasolja, és azon fáradozik, hogy a magyar sportstratégiából több elemet is emeljenek át a romániai sportstratégiába. Például a „TAO-rendszert”, aminek lényege, hogy cégek a társasági adóikból a sport támogatására rendszeresen ajánlhatnak, utalhatnak pénzalapokat.

A 2022. évi román állami költségvetés tervezetében már erőteljesen megmutatkoznak az RMDSZ-es miniszter óhajai, törekvései. Egyelőre abban van előrelépés, hogy – szavai szerint – sikerült elérni a romániai sikersportágak állami támogatásának 25 százaléktól 50 százalékig terjedő növelését. A támogatások odaítélésének kritériumrendszere az „Arany Liga” (Liga de Aur) jeligét kapta, ez azt is jelenti, a klubok, csapatok, egyéni sportolók a teljesítmény függvényében kaphatnak kiemelt támogatásokat, s mindig az előző évben vagy olimpiai ciklusban elért eredmények alapján történik a költségvetési alapok elosztása.

A 2021. évi nemzetközi sportnaptárban, az Európa-bajnokságokon, a világbajnokságokon és az olimpián így alakult a romániai szakszövetségek, illetve sportágak tízes élmezőnye: evezés 34 érem, cselgáncs 14 érem, asztalitenisz 9, birkózás 6, úszás és öttusa 6, bob és sportszánkó 4, vívás 3, kerékpározás 3, ökölvívás 3, kajak-kenu 2, atlétika 1. Az állami költségvetési támogatások odaítélésénél ezt a rangsort veszik figyelembe, persze, más sportágak is részesülnek a finanszírozásból. Az evezés esetében a tavalyi 11 millió lejről 14,5 millió lejre emelkedik a büdzsé, de például a szertornánál a gyenge eredmények miatt 7,5 millió lejről 4,8 millióra csökkent az állami költségvetési alap. Arányaiban a legjelentősebb támogatási többletet az élmezőnyben nem szereplő kosárlabda kapja, a tavalyi 4,7 millió lejről 7 millióra „ugrik” az állami finanszírozása mértéke. A rögbisek a tavalyi 8,3 millió lejről 5,8 millió lejre „estek” vissza, a röplabdásoknál 5,1 millió lejről 4,3 millió lejre csökken a támogatás.

A romániai sportstratégia része, hogy az ország hírnevének jó szolgálatot tevő sportágak klubjait, versenyzőit, szakszövetségeit kiemelten támogatják, itt egyelőre szomorú kivétel a sok csalódást okozó szertorna, amelytől jelentős javulást várnak ahhoz, hogy ismét a „gazdagok” közé emelkedhessen a szakszövetsége.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük