Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erős jellemek találkoznak

Augusztus 24-én Tokióban megkezdődik a 2020-ról 2021-re halasztott Nyári Paralimpia, amely a testi és szellemi fogyatékkal élők legjelentősebb seregszemléje. Összesen 22 sportág szerepel a játékok programjában, a résztvevők száma 4500 körül lehet.

Hirdetés
Hirdetés

Általános – más viadalokon is majdnem azonos érvényű – szabályzatok rögzítik azt, hogy milyen testi és értelmi fogyatékossággal lehet részt venni. Bizonyos testi vagy szellemi fogyaték esetében a versenyszabály engedélyezi a segítő jelenlétét. A küzdősportokban például a nem látó sportoló minden mozdulatát lehet közelről kommentálni, irányítani. A testi fogyatékkal élők esetében engedélyezett a művégtag, az úgynevezett protézis. Sok példa van olyanra, hogy volt élsportolók baleset után tértek át a „parasportra”, de nagyon sok esetben az érintettek születéstől, illetve gyermekkori betegségből származó fogyatékosságuk dacára kezdtek sportolni. Mindenképpen erős jellemek!

A koronavírus-világjárvány miatt a tokiói rendezők a végsőkig kivártak annak közlésével, hogy a paralimpiai játékokra sor kerülhet-e, emiatt a küldöttségek zöme egy héttel vagy alig 4-5 nappal a rajt előtt érkezett a helyszínre. Az egészségvédelmi intézkedések okán a sportolóknak nagyon kis létszámú kísérőik lehetnek jelen az olimpiai faluban és a versenyek színhelyein. Románia 7 sportolóval vesz részt, a stábtagok száma alig 8, noha ennek kétszeresére lenne szükség. A 7 sportolótól 3 érmet remélnek.

A dobogós helyezések egyik várományosa Novák Károly Eduárd RMDSZ-es sportminiszter, Románia egyetlen paralimpiai bajnoka. Országúti és stadioni kerékpározásban indul, az érmes elvárásokkal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy már 45 éves! Ebből a szempontból sokkal kedvezőbb helyzetben várja a rajtot a 24 éves, szilágysági Alex Bologa, aki öt évvel ezelőtt bronzérmes volt Rióban. A vak cselgáncsozó két és fél éve világranglista-vezető a testi fogyatékos cselgáncsozók 60 kilogrammos súlycsoportjában, tehát aranyesélyes. A román csapat többi tagja: Bobi Simion asztalitenisz, Octavian Tucaliuc atléta, Tabita Vulturar atléta, Eugen Patru íjlövő, Eduard Moescu kerékpározó.

Az anyaországi sportolói küldöttség száma 37 plusz 1, tőlük 15 érmet remélnek, közte 3-5 aranyat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük