Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Előbbre lépett a videóbíró

Előbbre lépett a videóbíró Sport

Újabb szakaszon vannak túl a videóbíró (VAR, video assistant referee) romániai bevezetésének előkészületei. Márciusban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) bufteai edzőközpontjában játékvezetők csoportja vett részt kéthetes képzésen, ezúttal számítógépes szimuláció (lehetséges játékjelenetek képernyős elemzése) állt a felkészülés fókuszában.

A gsp.ro hírportál szemelvényeket közölt a VAR-kézikönyből, amely érdekes részleteket tartalmaz a videóbíró alkalmazásáról. Megjegyzik, hogy ismertetőjük forrásanyagát a VAR romániai bevezetését igazgató, menedzselő szakember, Alexandru Deaconu bocsátotta rendelkezésükre.

Hirdetés
Hirdetés

A csapatok játékosaihoz és a szakmai stábokhoz hasonlóan a futballmérkőzések szurkolóinak is fontos ismerni az alapszabályokat. A sok közül egyik példa az, hogy például, amikor tévedésből ítélt szögletből (a szögletzászlótól történt beadásból, passzból) gólt szerez a támadó csapat, a VAR-ral nem lehet felülbírálni. De ha egy gól előtt nem sokkal a labda elhagyta a pályát, túlhaladta a pályavonalat, s a bírók továbbengedték a játékot, a VAR segítségével utólag megvizsgálható a szabálytalanság, és a gólt érvénytelenítheti a középbíró.

A videóbírót szinte kizárólag csak az alábbi helyzetekben alkalmazzák: 1. bármely gól felülvizsgálható, ha a gólt megelőzően szabálytalanság gyanúja felmerül (les, kezezés, gáncsolás, lökés stb.). 2. Minden olyan játékjelenet elemezhető, ahol felmerül jogtalanul megítélt vagy meg nem ítélt büntetőrúgás (11-es). Ez olyan esetben is érvényes, ha a VAR-elemzésnek arról kell döntenie, valamely szabálytalanság a 16-os vonalon kívül vagy belül történt-e. Így lehet 11-esből sorfalas szabadrúgás, vagy éppen fordítva! 3. A VAR-ral megvizsgálható minden olyan jelenet, ahol piros lapot mutatott vagy nem mutatott fel a játékvezető (utóbbi eset nyilván akkor jöhet számításba, ha súlyos szabálytalanság történt, de az elkövető megúszta sárga lappal vagy anélkül). Érdemes megjegyezni azonban, hogy ugyanannál a játékosnál a második sárga lap után felmutatott piros lappal szembeni vitás helyzet nem a VAR hatásköre! (Noha éppen úgy állhat mögötte bírói tévedés, mint a közvetlenül elsőre felmutatott piros lap és kiállítás.) 4. A játékvezető (középbíró) folyamodhat a VAR segítségéhez akkor is, ha felmerül a gyanú, hogy valamely szabálytalanság okán nem a vétkes játékos részesült figyelmeztetésben.

Jelenleg Romániában 24 játékvezető (középbíró), 26 partjelző és 12 műszaki személy szerepel a VAR bevezetésén dolgozó csoportban, ennyien vettek részt a több szakaszra osztott tanfolyamokon. A romániai alkalmazási tervezet szerint a VAR-szobában egy játékvezető és egy partjelző tartózkodhat, nyilván, ott is előbbi a „főnök”, övé a döntő szó. A Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában két középbírónak kell lennie a VAR-képernyők előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük