Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyetemista csapatot akarnak

Egyetemista csapatot akarnak Sport

Hosszas tárgyalási folyamatot sikerült lezárnia a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítványnak. Az érintett felek együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá egy, a következő bajnoki idénytől induló egyetemista csapat létrehozásáról.

 

– Példa nélküli az összefogás az ügy érdekében – fogalmazott Tánczos Barna, az SZJA-t működtető Mens Sana Alapvány elnöke. – A létrejövő egyetemista csapat a felnőtt, illetve az U18-as korosztály közé ékelődne be, és már a 2018–19-es idénytől elindulna. A sportolóknak továbbképzési lehetőséget is szeretnénk biztosítani, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karával komoly tárgyalások folynak egy testnevelőtanár- és edzőszak létrehozásáról.

Azt tervezik, hogy a csapat a román felnőtt és a magyar U20-as bajnokságban indul majd, továbbá nemzetközi tornákon is részt vesz, mindezt olyan formában, hogy optimális idő jusson a felkészülésre és a tanulásra. A fiataloknak ugyanis vállalniuk kell, hogy vagy posztlíceális vagy egyetemi képzésben is részt vesznek a sportolás mellett. A csapat hazai pályájának Csíkkarcfalvát és Kézdivásárhelyt jelölték meg, de további helyszínek sincsenek kizárva.

Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tóth László az együttműködés aláírásakor elmondta, az elmúlt években a magyar kormány több nagy volumenű intézményi és infrastrukturális sportberuházást támogatott Székelyföldön, köztük a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

– Tette mindezt azért, mert hisz a sport közösségformáló, kohéziós erejében – mondta a főkonzul. – A mai esemény visszaigazolja a korábbi döntések helyességét. Az SZJA kezdeményezésére széles körű összefogás jött létre, sportegyesületek, oktatási intézmények és önkormányzatok együtt lépnek fel egy olyan célért, amely a teljes székelyföldi közösség javára válik majd.

A felnőtt- és az utánpótlásklubok képviselői is örömmel fogadták az új csapatot. Meglátásuk szerint nagyon időszerű az elgondolás, hiszen az ifjúsági korosztályból kiöregedő, de a felnőtt formációkba még be nem férő játékosoknak ez egy hiánypótló, remek lehetőség. Márton Sándor edző (kézdivásárhelyi HC Bikák) szerint is fontos, hogy az utánpótlásnak lehetősége legyen a folytonosságra, hiszen már számtalan példa volt rá, hogy a fiatalok más lehetőség hiányában a sportág feladására kényszerültek.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük