Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Edzésben van a videóbíró

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közölte, hogy a tervek szerint halad a videóbíró bevezetése az elsőosztályú bajnoki mérkőzésekre.

A VAR (video assistant referee) műszakilag már majdnem teljesen készen áll a romániai rajtra, ám a tényleges alkalmazás hosszas előkészületeket igényel. A játékvezetők számára már több tanfolyamot szervezett a szakszövetség. Az érintett játékvezetők az először termekben ismerkedtek a videóbíróval. Az előkészületek második szakaszában, a szakszövetség bufteai (Bukarest peremén) központjában a játékvezetők több mérkőzést megtekintenek, és játék közben jelezniük kell, hogy mikor használnák a videóbírót a vitás jelenetek tisztázására, és mikor lenne indokolatlan a VAR igénybevétele. Utóbbi esetben a játékvezetőnek a pályán látottak alapján kell döntenie. Máskülönben a VAR bevezetésének alapelve is az, hogy ne használják túlságosan gyakran a videózást, a pályán történő ítéletek felülbírálását.

Hirdetés
Hirdetés

A márciusi „edzőtábor” után újabb előkészületi szakasz következik, akkor a játékvezetőknek már esetenként igénybe kell venniük a VAR-rendszert az adódó vitás helyzetek tisztázása végett, és a hírek szerint lesznek szándékos szimulációk. Vagyis olyan mozzanatok, amelyeket vizsgateszt céljával eleve megbeszélnek a játékosokkal. Az előkészületek a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), a romániai Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékeseivel közösen zajlanak, utóbbinak a jóváhagyására is szükség lesz.

A videóbíró romániai bemutatkozása a Román-kupa májusi döntőjén vagy a Szuperkupa (bajnok és kupagyőztes mérkőzése) döntőjén esedékes. Lehet, hogy mindkettőn lesz már VAR. Amennyiben ez valami okból mégsem sikerülne, a rendszer az 1. Liga 2022–2023-as bajnoki rajtjára lesz hivatalos.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük