Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dübörög a világbajnokság

Dübörög a világbajnokság Sport

Nagyüzemben dübörög a labdarúgó-világbajnokság, meglepetésekből és váratlan fordulatokból bőven kijutott az első napokban, és hol van még a vége! Pénteken Spanyolország és Cristiano Ronaldo hatgólos futballünnepet rendezett, a születésnapos Szalahot nélkülöző fáraók kapuját sokáig hiába ostromló uruk a 89. percben értek révbe, míg a marokkói lendületet lelassító irániak a 95. percben minden idők legkésőbbi öngóljával jutottak bónusz két ponthoz.

A szombati volt a világbajnokság egyetlen napja, melyen négy különböző időpontban is rendeztek mérkőzést, ráadásul valamennyi meccsen láthattunk tizenegyest, ám ötből csak hármat értékesítettek a játékosok. Abból az ötből, amelyből kettő a videobíró segítsége nélkül elmaradt volna. A francia-ausztrál hozta a történelmi VAR-bevetést, Griezmann videózás utáni büntetőjére ugyancsak a mészpontról válaszolt Jedinak, de Pogbáék csak kiszenvedték a győzelmet.
Antoine Griezmann lett az első, aki videobíró segítségével megítélt tizenegyest váltott gólra világbajnokságon. De hát melyik másik válogatottból is érkezhetett volna? 1930-ban a vébék első meccsét Mexikóval vívta Franciaország, és a történelmi gólt Lucien Laurent szerezte. Hatvannyolc évvel később bevezették a rövid életű aranygól intézményét, melyet a hazai pályán menetelő franciák előretörő bekkje, Laurent Blanc avatott fel a Paraguay elleni nyolcaddöntőben. 2014-re a FIFA életbe léptette a gólvonal-technológia használatát, eme felvilágosodásnak először – Karim Benzema révén – kik mások, mint a franciák örülhettek.
Messi hibája, na meg a tökélyre fejlesztett izlandi koncepció miatt Argentína ezt már nem mondhatta el magáról. Világklasszis ide, argentin válogatottsági gólrekoder (64 találattal) oda, Lionel Messi lába is megremeghet, pocsékul rúgott büntetőjét Hannes Halldorsson kapus védeni tudta. Ezzel Messi lett a 3. argentin labdarúgó, aki világbajnokságon büntetőt rontott, a 2002-es Mundialon Ariel Ortega, az 1930-as tornán pedig Fernando Paternoster hibázott. Érdekesség, hogy ha a Barcelonában és a válogatottban való szerepléseit összesítve nézzük, akkor Messi a legutóbbi hét büntetőjéből négyet kihagyott.
Húsz év elteltével ismét Schmeichellel (Kasper) kezdődik a Perut 1-0-ra legyőző dán válogatott vb-összeállítása: 1998-ban, a Franciaországban rendezett világbajnokságon édesapja, a Manchester United korábbi klasszisa, Peter Schmeichel védte a dánok hálóját. Dániában hősöknek számítanak, hiszen mindketten angol bajnokok, és az országban ők az első apa-fiú páros, amelynek mindkét tagja vb-résztvevőnek mondhatja magát. Abban viszont egyedüliek a világon, hogy mindketten kapusként.
Nem Lionel Messi az egyetlen, aki büntetőt hibázott a vb harmadik napján: a perui Christian Cueva lába Dánia ellen remegett meg, ami azt jelenti, hogy 2018-ban már biztosan több befújt tizenegyes marad ki, mint négy évvel ezelőtt, Brazíliában ugyanis csak Karim Benzema nem élt a lehetőséggel. Egyébként a szombati nap öt tizenegyesénél többre 1966 óta csupán egyszer volt példa: 1998. június 24-én hat büntetőt ítéltek a játékvezetők. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük