Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dopping miatt Románia súlyemelői lemaradhatnak az idei olimpiáról

Dopping miatt Románia súlyemelői lemaradhatnak az idei olimpiáról Sport

Románia egészen közel került ahhoz, hogy valamennyi súlyemelőjét eltiltják a tokiói olimpiai részvételtől a bizonyított doppingvétségek nyomán.

Hirdetés
Hirdetés

A veszély azután vált teljesen valóssá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által életre hívott szervezet, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) hivatalosan lezárta újabb két román súlyemelő szabálysértési ügyét, s dokumentumait átadta a sportági világszövetségnek (IWF) – írta beszámolójában az ötkarikás kérdésekben járatos insidethegames.biz portál.

Az olimpiai bronzérmétől búcsúzni kénytelen Răzvan Martinról, továbbá Gabriel Sîncrăianról a 2012-es londoni olimpián levett mintáinak újraelemzésekor bebizonyosodott, hogy annak idején anabolikus szteroidot használt. Hasonlóképpen veszített rajta ugyanilyen tiltólistás szer alkalmazásán a londoni ezüstérmes Roxana Cocoș, valamint a szintén a 2012-es tárolt mintája újbóli analízisekor megbukott Florin Croitoru is.

A portál szerint Románia sorsa most egy – a fegyelmi ítélet meghozatalára jogosult – független testület kezében van, amely az idei nyárra halasztott olimpiai játékokról már eltiltott három országot: Thaiföldet, Egyiptomot és Malajziát. Az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált három-három pozitív doppingeset miatt hasonló sorsra juthat Kolumbia és Vietnam, de mások mellett még bajba kerülhet súlyemelői miatt a „megengedettnél” több pozitív mintát szolgáltató Oroszország és Irak is.

Az IWF 2016-ban hozott határozata kimondja, hogy minden olyan nemzetet, amely három vagy több pozitív esettel szolgál a NOB újratesztelésein, egy évre el kell tiltani. 2017-ben kilenc IWF-ország járt így, és a büntetés nyomán súlyemelői egy esztendőn át kénytelenek voltak távol maradni a világversenyektől.

A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián levett minták újraelemzése eddig 61 pozitív esetet tárt fel a súlyemelőknél.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük