Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Birkózó Európa-bajnokság Bukarestben

Birkózó Európa-bajnokság Bukarestben Sport

Április 8-a és 14-e között zajlik Bukarestben a kötött és szabadfogású felnőtt birkózó Európa-bajnokság, amelynek helyszínéül a Ioan Kunst-Ghermănescu Sportcsarnok szolgál. 38 ország mintegy 520 sportolóját várják a fővárosba. A kontinensviadalon a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a 65 kilogrammos, a kovásznai Adina Popescu 68 kilogrammos súlycsoportban teszi próbára magát.

Hirdetés
Hirdetés

A kontinensviadalon az olimpiai súlycsoportokban a legjobb 15 versenyző szerez indulási jogot a minszki Európai Játékokra. A szabadfogásúak hétfőtől szerdáig, a nők szerdától péntekig, a kötöttfogásúak pedig péntektől vasárnapig mérik össze erejüket. Románia másodszor ad otthont felnőtt birkózó Európa-bajnokságnak, legutóbb 1979-ben érkeztek a legjobb felnőtt versenyzők a román fővárosba, akkor a román válogatott tíz éremmel zárta a viadalt. Negyven évvel később ismét Bukarest válik az európai birkózók fővárosává, ahol a román válogatott 30 birkózóval vág neki a hazai rendezésű megmérettetésnek, míg Magyarországról 23 fős csapat érkezik.

Bukarest tavaly decemberben huszonhárom év alatti világbajnokságot rendezett, ahol a házigazdák nyolc érmet szereztek, Incze Kriszta ötödik lett korosztályában. A román válogatott 2018-ban az oroszországi Kaspiiskban rendezett Európa-bajnokságot öt éremmel zárt, a Román Birkózó-szövetség ezúttal négy éremben reménykedik. Igazán erős mezőny lép szőnyegre Bukarestben, hiszen 22 olyan bajnok érkezik, akik a tavaly is szerepeltek a kontinensviadalon, valamint 6 olyan versenyző van, aki világbajnokságon is aranyérmes volt.

„A felkészülésem jól sikerült, jól érzem magam, már nagyon várom, hogy szőnyegre lépjek és birkózzak. A cél az, hogy felnőtt Európa-bajnokságon is érmet szerezzek, persze ez nem lesz könnyű, hiszen a súlycsoportomban sok jó birkózó van, azonban úgy érzem, reális esélyem van, hogy érmes legyek. Egyik ellenfelemtől sem tartok, mindenkit elég jól ismerek, mivel szinte mindegyik lánnyal birkóztam már” – fejtette ki a 22 éves Incze Kriszta, aki márciusban ezüstérmet nyert az U23-as Eb-n.

Magyar szempontból a kötöttfogásúak, tízfős csapattal vesznek részt, de elsősorban a második vonal képviselői kapnak szerepet, ugyanis a Lőrincz testvérek mellett a két világbajnok, Korpási Bálint és Kiss Balázs is kihagyja az Európa-bajnokságot. Sike András szövetségi kapitány elmondta, túl sűrű lenne az idei program a legjobbaknak, illetve szeretné felépíteni a fiatalokat, akik közül valószínűleg többen átvehetik a stafétabotot a tokiói játékok után. A szabadfogásúaknál a hétfős válogatottból hárman szintén újoncok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük