Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az esély adott

Miközben a szurkolók azt találgatták, mióta nem állt ilyen jól a (valamilyen) selejtezősorozat felénél a magyar labdarúgó-válogatott, az anyaországi sportsajtó meg is adta a választ. Egészen pontosan az 1980-as évek közepe óta. Mellesleg az volt a magyar labdarúgás hanyatlásának kezdete, a lejtő előtti csúcs.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1984–86-os időszakban Európa három legjobbja között tartották számon a magyar nemzeti csapatot, az esélylatolgató szakértők és számítógépes szimulációk az első négy közé várták a ’86-os vébén, sőt mi több…, de ne folytassuk, mert eszünkbe jut a magyar-szovjet 0–6, amely ha „csak” 0–3, még lett volna lehetőség a jó szereplésre, mert végül a gyenge gólarány miatt nem jutottunk tovább a csoportból.

Most, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek felénél nagyon jó helyzetben áll a magyar válogatott. Két közvetlen vetélytársat sikerült legyőzni Budapesten, de egyelőre egyfajta párhuzam van a négy jelölt között – mindenki megnyerte az Azerbajdzsán elleni meccsét, és mindenki győzött hazai pályáján. A rend aligha marad a sorozat novemberi végéig, de az már sejthető, hogy az a csapat marad le a két első helyről, amely saját pályáján pontokat veszít.

Hogyha a viszonyítási számokat vizsgáljuk, derűs adatokra bukkanhatunk. Kiderül, hogy az Eb-selejtezők 1995–2015-ös időszakában az 5 csapatos csoportokból (amilyen most a magyaroké) 15 ponttal nagyon sokszor tovább lehetett jutni. Az esetek zömében a 15 pontos második helyezett pótselejtezőt játszott, de vannak 13 és 14 pontos csapatok is. A 2016-os Eb előtt, tehát 2015-ben Albánia 14 ponttal második és Eb-résztvevő, Dánia 12 ponttal harmadik és pótselejtezős, igaz, végül nem jut ki (2–2 és 1–2 Svédországgal).

Mit jelent ez? A magyar válogatott nagyon közel kerül az Eb-részvételhez, amennyiben győz két budapesti mérkőzésén (szeptember 9-én Szlovákia, október 13-án Azerbajdzsán ellen). Hogyha emellett a horvátországi és walesi két mérkőzés valamelyikén sikerül pontot vagy pontokat szerezni, az Eb részvétel szinte 100 százalékos. A 15 pont is bőven elég lehet, ha emellett a három közvetlen vetélytárs egymás között kétszer-háromszor döntetlenre végez. Ez nyilván csak matematika, de jól mutatja a létező lehetőségeket és elérhető célokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük