Felhívás!

Elszállt a tuti, jön a valóság

Nagyon sok magyar okos van Erdélyországban, akik tudják a tutit. Csak úgy, fél kézből elpalántálták az RMDSZ-t, és ráaggattak minden rosszat. Mondták, hogy kámpec, vége a szövetségnek.

Éppen azok hangoskodtak a legjobban, akik a szövetség berkeiben évekig tettek-vettek, és hagyták, hogy pártosodjék; amikor meg gyengébbnek bizonyultak, ahelyett, hogy keményen helytálltak volna és helyes irányba terelték volna a magyar szervezet szekerét, duzzogva visszahúzódtak, félreálltak. Hogy az RMDSZ ilyen lett, amilyen, jórészt az ő hibájuk is.

Elővehetem az évekkel ezelőtt velük készített interjúkat, melyekben nem csak az átvilágíthatóságról, nemzetiségi kataszterről, Bolyai Egyetemről, többlépcsős autonómiáról – hogy csak néhány példát említsek – szónokoltak, hanem kitartásról, őrhelyeink el nem hagyásáról is. Majd amikor nem kerültek újból vezető tisztségbe, legtöbbjük kilépett a szövetségből. Amikor meg a jó pénzen létrehozott pártocskákkal éveken keresztül nulla eredményt értek el, ahelyett, hogy a már kész szövetségbe visszatérve eredményesen ténykedtek volna (például távol tartották volna a PSD-től), belekezdtek egy olyan politikai akcióba, amellyel nem csak az RMDSZ erejét gyengítették, hanem az övéket, no meg az erdélyi magyarságét is. Akiket erősítettek, azok a román nacionalisták voltak.

Ezt nem látta, észlelte az erdélyi magyar értelmiség jó része sem. Nem vitás, akad néhány román értelmiségi, akikkel szoros barátságban lévén, álmodtak egy demokratikus, a polgárait egyenlőként kezelő, a nemzetiségeknek jogot adó országot. De a többség nacionalista, sőt, jó néhány hangadó most már nyíltan félfasiszta, olykor meg fasiszta szólamokat hangoztató nagyromán. Nincs olyan román párt a politikai prérin, amely felvállalná az erdélyi magyar érdekeket, és a bolhájuk is ugrált örömében, amikor látták, hogy a magyarok a magyarokat szapulják, és nem a szervezetük jelöltjeire való voksolásra buzdítják.

Amikor néhány román buzgómócsing ezt jelszavaiban ki is nyilatkoztatta, na meg egyetlen szót sem ejtettek a magyar jogokról, a tizenkettedik órában nem sokan, de elegen az RMDSZ jelöltjeire szavaztak. A politológusok és szociológusok nagy csodálatára. Na, de ezután jönnek még a tutit mondók számára az igazi meglepetések!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.