Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az edzőnek társnak kell lenni

Az edzőnek társnak kell lenni Sport

Sokakban fogalmazódik meg a vágy, hogy javítsanak a fizikumukon, de csak kevesen tudják, miként lássanak hozzá. Dénes Norberttel arról beszélgettünk, miben lehet segítségünkre egy személyi edző.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan jött az ötlet, hogy személyi edző legyen?

– Gyerekkorom óta sportolok, 16 éven keresztül fociztam, ami abbamaradt, amikor egyetemre mentem, ám a mozgást sosem hagytam abba. Visszatekintve a saját fejlődésemre, arra a döntésre jutottam, szeretnék segíteni másoknak is, hogy fejlesszék izomzatukat, megszabaduljanak a pluszkilóktól, és megszeressék a sportot.

– Mi az edző feladata?

– Az első és legfontosabb, hogy megtanítsa az embereknek a különböző gyakorlatok helyes kivitelezését. Emellett az is, hogy motiválja őket, mert sajnos a fejlődés nem megy egyik napról a másikra, emiatt sokan hamar feladják. Nem utolsósorban pedig, hogy megértesse velük, hogy sportolni, mozogni fontos az egészségünk megőrzése érdekében.

– Mire jó a személyi edző, kinek ajánlott, és hogyan találhatjuk meg a megfelelő szakembert?

– A személyi edzés azért előnyös, mert – a csoportos edzésektől eltérően – az edző csupán egy személyre figyel, és minden apró hibát képes kijavítani. Gyakran hallani, hogy „mennék edzeni, de azt sem tudom, hogy hol kezdjem.” Pontosan az ilyen személyeknek ajánlott. Az elején mindenképp jó befektetés lehet egy szakember, aki megtanítja az alapokat. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő edzőt, hogy ne kedvetlenül menjünk edzésre, hiszen nem a katonaságba készülünk. Szerintem ez olyan dolog, ami szájról szájra terjedhet, egy elégedett ügyfél hozhat tíz másikat. Egy másik nagyon jó megoldás a Facebook, esetleg az Instagram, ahol az edzők megosztanak képeket, videókat a saját vagy ügyfeleik eredményeiről.

– Milyen egy személyre szabott edzés?

– Alapos bemelegítés után az első hónapban az alapgyakorlatok helyes végrehajtására fektetem a hangsúlyt, általában heti három alkalommal, majd miután a szervezet felkészült egy nehezebb terhelésre, a további programot az edzett személy céljainak megfelelően alakítjuk.

– Gondolom, nem csupán irányítja és előírja a feladatokat…

– Amint említettem, figyelek arra, hogy egy adott gyakorlat minden egyes ismétlése helyesen legyen végrehajtva. Hiszen egyetlen helytelen mozdulat elég ahhoz, hogy megtörténjen a baleset, sérülés alakuljon ki. Igyekszem kihozni mindenkiből a legtöbbet, hiszen ha fejlődni akarunk, ki kell lépnünk a komfortzónánkból. Ez az a pont, ahol általában elbukunk, feladjuk akkor, amikor nehéz, és éppen azért vagyok ott, hogy ezt ne engedjem.

– Mi a legfőbb célja?

– Hogy a hozzám fordulóknak segítsek a jobb, egészségesebb életmód kialakításában, hiszen úgy vélem, az edzés, a sport az élet minden területén minőségi változásokat hozhat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások