Felhívás!

Gyakorlásból születő dalok

Gyakorlásból születő dalok Kultúra

Manapság a legtöbb fiatal muzsikus már az első akkordok elsajátítása után világsztárságról álmodozik, még akkor is, ha folyton mások dalaival, feldolgozásokkal, már befutott zenészek alkotásaival villog. Nem így van ez a kőröspataki Gerebenes Ede esetében. A tehetséges fiatal énekes saját világából merítve ír dalokat.

Az sem mellékes, hogy tehetségével sikerült közismert, tapasztalt sepsiszentgyörgyi zenészeket is maga mellé állítania, stúdióban rögzített dalokat. Lapunk az alkotás folyamatáról, tervekről, álmokról faggatta Edét.

– Bemutatkozna röviden?

– Gerebenes Ede vagyok, Kőröspatakon lakom, 21 éve születtem Sepsiszentgyörgyön, itt is végeztem a tanulmányaimat, illetve jelenleg Brassóban vagyok egyetemista, itt tanulok énekszakon. A zene mindig körülvett, így már korán világossá vált számomra, hogy zenészként élem le az életem. Semmi más mellett nem köteleztem el magamat. Az iskolai évek alatt népdalének-versenyeken vettem részt, az éneklést helyeztem mindig előtérbe. Az elején, mint minden szárnya-bontogató zenész, én is feldolgozásokat játszottam különféle zenekarokban, aztán egy általam tisztelt személy arra biztatott, hogy írjak dalokat, ebbe fektessem az energiámat.

– A saját dalokból nem a népdal köszön vissza, inkább a jazzes harmóniák. Mikor történt a váltás?

– Jó ideje jazzmuzsikát hallgatok, illetve Sting dalai varázsolnak el. Még 2018-ban vettem részt a sepsiszentgyörgyi jazztáborban, itt találkoztam elképesztő muzsikusokkal, tanárokkal, ez is nagy hatást gyakorolt a zenei világomra. Műfaji behatároláson soha nem gondolkodtam, így nem is tudnám pontosan megmondani, milyen stílusúak a dalaim.

– Hogyan születnek ezek a dalok?

– Általában gitáron gyakorlok, és amikor egy érdekesebb téma, futam, harmóniakör születik, akkor azzal elkezdek foglalkozni. Ha megvan a zene, akkor szöveget is írok rá, annak függvényében, hogy milyen a dal hangulata. Amikor megszületik a teljes alkotás, pihentetem két hónapig, hogy ne legyek elfogult, „szerelmes” a saját alkotásomba, majd újra előveszem, és akkor már hideg fejjel, sokkal reálisabban bírálhatom. Amikor megírtam a Fáradtan című számot, elhatároztam, hogy tapasztalt zenészekkel próbálom meg stúdióban rögzíteni. Olyan zenészekről van szó, akiket még diákéveim alatt tanárokként ismertem meg, vagy más projektekben találkoztam velük futólag. Nyitottak voltak, amiért nagyon hálás vagyok, így jelenleg két dal (a második, a Szabadabban című több hónapos munka eredménye) is hallható a közösségi oldalamon, illetve a Youtube csatornán. A dalokhoz, kis költségvetésből videoklip is készült.

– Mik a tervek, célok?

– Bár az egyetemi évek alatt ez nehezebb, célom, hogy minél több saját dalt írjak, rögzítsek, és ezekkel koncertezzek. Ezt a tervet reálisnak, kivitelezhetőnek érzem, nem a világsikerre, hanem erre gyúrok (nevet). Komolyra fordítva a szót, szeretném megosztani másokkal a dalaimat, hogy minél több visszajelzést kaphassak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások