Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tét súlya

Közhely azt írni s mondani, hogy sorsdöntő mérkőzés következik a magyar labdarúgó-válogatott számára. A selejtező sorozat felénél a horvát válogatott került lépéselőnybe azzal, hogy elsőként szerzett pontokat a közvetlen vetélytársak egyikének otthonában.

Hirdetés
Hirdetés

A horvát-magyar-szlovák-walesi négyesből korábban mindegyik megnyerte egymás elleni mérkőzését saját pályán. Kérdés, hogy az elmúlt pénteki nagyszombati (nem szójáték!) 0–4 letargiába nyomta vagy pedig feltüzeli a szlovákokat.

Az bizonyos, hogy továbbra is versenyben vannak, esetleg csak 3–0-lás, 4–1-es (stb.) magyar győzelem csökkentené minimálisra a továbbjutási esélyeiket (a szlovák–magyar mérkőzés eredménye 2–0 volt). A magyar csapat számára olyan szempontból is létfontosságú a 3 pont, hogy utána már csak egy otthoni mérkőzése marad (Azerbajdzsánnal), és el kell látogatni a két fő riválishoz (Wales, Horvátország). A jelenlegi 9 pont mellé még 5–6 kell ahhoz, hogy reménykedni lehessen. A magyar csapat nagy küzdelemben lebírta Horvátországot (2–1) és Walest (1–0) Budapesten. Azzal a játékkal Szlovákia ellen is sikerülhet. De ehhez szűk két órára feledni kell a tét súlyát…

A román válogatott valamivel nehezebb helyzetben zárta a selejtező sorozat első felét (5 forduló), egyértelmű, hogy az első helyre nincs esély. Marad a versenyfutás a továbbjutást jelentő második helyért Svédországgal, Norvégiával. Ami a magyar és román célokban közös, mindkettő társházigazda, egyikük Budapesten, a másikuk Bukarestben játszhatná csoportmérkőzéseit az Európa-bajnokság döntő tornáján. Ez a selejtező sorozat „érzelmi tétje” tucatnyi nemzeti válogatott számára, hiszen a döntő torna mérkőzéseit 12 ország 12 városában játsszák (Belgium, illetve Brüsszel kiesett a sorból).

A magyar és román U21-es válogatottak is nekiveselkedtek. Érdekes véletlen, hogy a 2021-es Európa-bajnokság társrendezőjeként (Szlovéniával) hivatalból résztvevőnek számító Magyarország U21-es csapata Dániában kezdte a felkészülési mérkőzéseinek hosszú sorozatát, a román U21-es válogatott pedig kedden este éppen Dániában kezdi a selejtezőit.  A román U21-es válogatott keretben továbbra is van játékos a Sepsi OSK-tól, ezúttal Nicolae Carnat támadó középpályásnak szavazott bizalmat Mirel Rădoi…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük