Hirdetés
Hirdetés

A bajnokságok folytatását szorgalmazzák

A bajnokságok folytatását szorgalmazzák Sport

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint júliusban folytatódhatnak a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságok. A szervezet azt szeretné, ha nem törölnék, hanem mindenhol végigvinnék a szezont.

Hirdetés
Hirdetés

Az iránymutatásról szóló levelet csütörtökön küldte szét tagszövetségeinek az európai szövetség, amely ahhoz az alapelvhez igyekszik tartani magát, hogy a bajnoki sorrend mindenhol a pályán elért eredmények alapján alakuljon ki. A levél pár órával azután született meg, hogy Belgiumban, a jelentősebb európai bajnokságok közül elsőként, végeredményt hirdettek az eddig lejátszott mérkőzések alapján.

„Bizakodók vagyunk a tekintetben, hogy a labdarúgás újraindulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos” – jelentette ki Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a szervezet közleményében. A tervek arról szólnak, hogy a bajnokságok júliusban és augusztusban lebonyolíthatók, és az elképzelések között olyan is van, amely szerint az európai klubsorozatokat a bajnokságok zárultával fejeznék be. A versenynaptár egységes menedzselése most annál is inkább fontos az UEFA szerint, mert az idény befejezésének összhangba kell kerülnie a következő szezon kezdetével. A belga élvonalban csütörtökön egy fordulóval az alapszakasz vége és a rájátszás kezdete előtt hirdettek végeredményt. Ezzel kapcsolatban az UEFA tájékoztatása kitér arra, hogy a már bajnoknak kikiáltott FC Bruges ilyen módon elveszítheti a helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el, mert az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján határozzák meg, „a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát”. Az UEFA fenntartja magának a jogot, hogy az érvényes szabályozás alapján maga állapítsa meg, mely csapatok vehetnek részt a sorozataiban.

Aleksander Ceferin elmondta, tervezik, hogy folytatják a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeit, de az idénynek augusztus 3-án mindenképpen véget kell érnie. Az UEFA elnöke szerint akár egymeccses párharcban is eldőlhet a továbbjutók sorsa. „Több tervünk is van: az eredeti felállás szerint a csapatok két meccsen dönthetik el a továbbjutást, ez lenne a legjobb. Az idő hiányában viszont egy mérkőzésen is eldőlhet a továbbjutás sorsa, ebben az esetben semleges pályán játszanának a felek” – tette hozzá az UEFA elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük