Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

21 évesen motivációs példakép

21 évesen motivációs példakép Sport

A maga nemében példátlan teljesítménynek vágott neki Vajna János 21 éves sepsiszentgyörgyi fiatal: 24 óra alatt kerékpárral leküzdeni a Mont Everest magasságának megfelelő 8848 méteres szintkülönbséget úgy, hogy közben jótékonykodik is. Az Everest Challenge-nek nekifutó sportoló kerékpárral akarta teljesíteni a „mászást”, azaz a Honvéd-forrástól Sugásfürdőre annyiszor felkerekezni, hogy meglegyen a célul kitűzött szintkülönség. Nehezítő körülmény, hogy Vajna János több éve inzulinfüggő cukorbeteg, éppen ennek ellenére vállalta az egészségesek számára is rendkívül megterhelő kihívást, amely a Háromszéki Közösségi Alapítvány idei „Tekerj egy jó célért” programjának a különkiadása is egyben.

 Öt tojásból készült rántotta után izgatottan állt a rajthoz augusztus 8-án, szombaton reggel Vajna János. Mindazok ott voltak mellette, akik akaratát és lelkesedését csodálva úgy döntöttek, megérdemli, hogy támogassák célja elérésben. A Kovászna Megyei Cukorbeteg Ifjak Egyesületének elnöke, Dobolyi László, a Háromszéki Közösségi Alapítvány tiszteletbeli igazgatója, Bereczki Kinga segítettek a szervezésben, főleg abban, hogy a megerőltető fizikai megterhelés kockázatát a minimumra csökkentsék és hogy János nemes célját, a cukorbetegek egyesületének való gyűjtést lehetővé tegyék.

Hirdetés
Hirdetés

Elismerést érdemel Demeter Orsolya diabetológus doktornő és asszisztense, Sidó Zita, akik folyamatos orvosi felügyeletet biztosítottak Vajna Jánosnak. Ő komoly felszereléssel vágott neki a közel kilencezer méteres mászásnak: két cukorszintmérő készülék továbbította folyamatosan az adatokat a doktornőhöz, szívritmusát is monitorizálták, minden két kör után pedig vérből is megmérték a cukrát. A kerékpáros étkezése, pihenői tudományosan megtervezettek voltak, napközben egy masszőr is segítette izmait ellazítani.

Ilyen körülmények között a reggel 7 órai indulástól számítva Jánosnak az első órákban kétszer sikerült oda-vissza megtenni a Honvéd-kút és Sugásfürdő közötti távolságot, ami 400 méter szintkülönbséget jelent, később azonban kissé megnyúlt az emelkedésre szánt idő. Nem tett jót a rekordkísérletnek (egyéni rekordról van szó), hogy a rendőrség nem engedte a forgalmat lezárni, és annak ellenére, hogy minden felfelé tartó autósnak elmagyarázták, oda kell figyelni erre a fiatalemberre, sok hőzöngő sofőr szinte ralizott felfele, zavarva Jánost a haladásban. Kritikus volt a délután 3 és 6 óra közötti periódus a fáradtság és a nagy meleg miatt is.

– Csodálatos volt látni az összefogást körülötte – mondta Bereczki Kinga – Jánost családtagjai, barátok, ismerősök és ismeretlenek kísérték autóval, biciklivel, motorral előtte, mögötte, mellette, többek között egy hegyimentős is csatlakozott pár órára, továbbá egy kovásznai hölgy, aki a Tekerj! akciók kitartó résztvevője és egy négyfalusi idősebb úr, aki miután elbeszélgetett Jánossal, elmondta, hogy új hitet ébresztett benne, hogy még ő is sok mindenre képes az életben.

János végül háromnegyed 6-ig bírta a tekerést, ez 5800 méter szintkülönbséget jelent. 29 kör után orvosi javallatra leállt, így az Everest kihívást ugyan nem teljesítette, de saját határait messze kitolta és cukorbetegként biztosan az egyetlen a világon, aki ezt a teljesítményt elérte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük