Felhívás!

Perek tízezrei jöhetnek!

A román hatóságok közölték, hogy jogilag 2020. május 15-én nulla órától számít az a 15 napos határidő, amíg (mialatt) a koronavírus-járvány ürügyén bevezetett kétszeri szükségállapot idején a rendőrség és csendőrség által kirótt pénzbírságok a törlés céljával megfellebbezhetők.

Az Alkotmánybíróság május 6-án részben alaptörvénybe ütközőnek ítélte a 2020. évi 34-es számú sürgősségi kormányrendeletet (március 31.), amely 2000 lejtől 20 ezer lejig terjedő pénzbírságokat írt elő a kijárási tilalom és egyéb (a járvány elleni védekezéssel összefüggő) rendszabály megszegése esetén. Noha a taláros testület ítélete elvileg semmisnek nyilvánít minden olyan pénzbírságot, ami a 2020/34-es sürgősségi kormányrendelet kihirdetése után történt, az érintett állampolgároknak egyénileg kell megfellebbezniük. Több ellenzéki politikus “bírságamnesztiát” kért, ám ez ideig nincs olyan törvény, amely tömegesen, alanyi jogon eltörölné a bírságokat.

Szakértők szerint az alkotmánybírósági határozat okán perek tízezrei kezdődhetnek a következő hetekben. A folyamodvány formaságnak ígérkezik, száz százalékos sikert ígér, de nem mindenki esetében! Elsősorban azok a személyek számíthatnak a pénzbírságok eltörlésére, akiket a 2020/34-es sürgősségi kormányrendelet előírásai alapján büntettek, míg a rendelet megjelenése előtti időszakban gyakorolt (kisebb összegű) bírságok fellebbezése és megítélése bonyolultabb, a végeredmény kétes, nagy valószínűséggel a bírák megerősítik a pénzbírságok jogosságát, ugyanakkor az érintett állampolgároknak is lehetőségük van mentségükre szolgáló bizonyítékokat bemutatni, ami nyerő lehet.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.