Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

XIV. Dénes István-emléktúra

XIV. Dénes István-emléktúra Kultúra

Szombaton, október 19-én a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület tagjai, egykori elnökükre, barátjukra, Dénes István (1954–2005) geológus-barlangkutatóra emlékezve tizennegyedik alkalommal szerveztek emléktúrát.

Hirdetés
Hirdetés

Idén a vargyasi kőbányától indulva a dolinákkal és zsombolyokkal tarkított Gódra-karsztot keresték fel, amely Dénes István következetes munkájának köszönhetően, a Vargyas-szorossal együtt 2000-től természetvédelmi terület lett. Az emléktúra 25 résztvevője gyönyörű napot tölthetett az ezernyi színnel díszített, őszi színekben pompázó, erdőktől zárt útvonalon.

A Gódra és a Persány–Rika-hegység gerince után völgybe kanyarodva érkeztek meg a résztvevők a Vargyas-szorosba, az Orbán Balázs-barlang bejáratához, ahol Demeter Zoltán, az egyesület titkára tartott beszédet, majd egypercnyi néma csenddel és virágkoszorú elhelyezésével emlékeztek a Székelyföld természeti értékeit kiválóan ismerő, azok megismeréséért, védelméért nagyon sokat dolgozó, immár néhai barátjukra, Dénes Istvánra. Az emléktúrát a vargyasi születésű, Zetelakán földrajztanárként tevékenykedő Dimén Levente vezette.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük