Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vizuális értékmentés

Vizuális értékmentés Kultúra

Igazán szerencsések az erdővidékiek, hogy szülőföldjük mai arcát azok a művészi színvonalú fényképek őrzik, amelyeket csütörtökön tártak a közönség elé a kézdivásárhelyi Vigadóban. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont gyűjteményes fényképkiállítása az Orbán Balázs nyomdokán Erdővidéken 2019–2020. dokumentációs fotótáborok anyagából áll össze.

Hirdetés
Hirdetés

Erdővidék mai arcát mutatják meg a fotók, hiszen az Exposia Fotográfiai Alkotócsoport tavalyi és tavalyelőtti táborában készültek, mégis egy mára sokak számára letűnt világot örökítenek meg, már-már az utolsó pillanatban. Érezni, hogy nem sokáig láthatjuk még a hagyományos mesterségek gyakorlóit munka közben, az idős asszonyokat a mezőn dolgozni, a háborítatlan természeti környezetet. Harmóniát, nyugalmat, a szó legjobb értelmében vett lassúságot sugároznak a felvételek – szemben a (gyakran értelmetlenül) száguldó mindennapjainkkal. Aki nem falun lakik, az is tudja, hogy reggeltől estig kőkeményen dolgozó embereknek köszönhető, hogy él a vidék, terem a föld, élelemmel látnak el az állatok. A fotókon munka közben elkapott arcokon mégis olyan békét, derűt látni, amit a gyárban robotoló vagy egész nap a számítógép billentyűit püfölő emberekén biztosan nem.

A megnyitón P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa ismertette behatóan, szakmai szempontok alapján a kiállított fotókat, felhívta az avatatlan szemlélő figyelmét az egyes alkotók témaválasztására, stílusára, alkalmazott technikáira. „A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéki történelmi tájegységre ellátogató székelyföldi és magyarországi fényképészek, hagyományukhoz híven, vizuális értékmentést végeztek a vidék tizenkilenc településén, a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésünkre álló fotótechnika segítségével rögzítették. Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcoknak, tájaknak a megörökítése” – fogalmazott. A táborok felvételeiből a tárlat anyagát Balázs Ödön székelyudvarhelyi fotóművész válogatta, aki maga is a kiállítók között van, Ádám Gyula, Bartók Izabella, Csíki Csaba, Hlavathy Károly, Kerekes István, Kovács László Attila, Kuthi Lázár, Nagy Botond, Pap Elek, Péli László, Sándor-Tóth Zsuzsanna, Szabó Béla és Vinczefi László társaságában.

A megnyitót Jánó Kinga Erdővidék népzenéje című előadása gazdagította, erről korábbi beszámolónkat a pénteki, október 15-ei lapszámban olvashatják.

Igazán sajnálatos, hogy egymásra szervezett programok miatt a fotókiállítás megnyitóján nagyon kevesen voltak jelen, azt tanácsoljuk mindenkinek, aki fél órára kiszakadna a hűvös-borús vánszorgó hétköznapjaiból, menjen el, és időzzön, töltődjön fel a Vigadó földszinti galériájában kiállított fotók előtt. Október végéig megtehetik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük