Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszautasította az állami kitüntetést a Colectív című dokumentumfilm rendezője

Visszautasította az állami kitüntetést a Colectív című dokumentumfilm rendezője Kultúra

A román Oscar-nevezés, a Colectiv című dokumentumfilm rendezője, Alexander Nanau visszautasított egy román állami kitüntetést az ellen tiltakozva, hogy a hatóságok nem támogatják kellően a koronavírus-járvány miatt „a csőd szélén” álló kulturális ágazatot.

Hirdetés
Hirdetés

Nanaunak január 15-én, a román kultúra napja alkalmából kellett volna átvennie a kulturális érdemrend díjat Klaus Iohannis államelnöktől. A rendező kedden közölte, hogy nem veheti át az elismerést, hiszen a román kultúra példa nélküli válságban van, és az alkotók hiába javasoltak többször is megoldásokat a hatóságoknak az ágazat megmentése érdekében, ezek nem valósultak meg. Nanau szerint ilyen körülmények között „cinikus” jelképesen kitüntetni a kultúrát.     

A rendező nyílt levelében kitért a román filmipar válságára is. Szerinte a hatóságok március óta ezt csak mélyítették tétlenségükkel, így az ágazat intézményei a „klinikai halál” állapotába kerültek. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy színház- vagy filmművészeti egyetemet frissen végzett fiatalnak az egyedüli lehetősége jelenleg az elvándorlás.

Mint a román média felidézte, a romániai filmgyártók tavaly év végén elégedetlenségüket fejezték ki, hogy a filmgyártás 2018-ban meghirdetett állami támogatásának kifizetése tavaly elakadt, a hatóságok többszöri ígérete ellenére sem térítették meg a gyártók kiadásainak egy részét, amelyre a törvény szerint jogosultak lett volna.

Románia Nanaunak a 2015-ben kigyulladt bukaresti Colectiv szórakozóhely tragédiájáról készített dokumentumfilmjét nevezte az Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük