Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Világhírű hegedűművész és zongorista ad koncertet Zabolán

Világhírű hegedűművész és zongorista ad koncertet Zabolán Kultúra

A kortárs romániai zenei élet két emblematikus alakja, Alexandru Tomescu hegedűművész és Sînziana Mircea zongorista koncertezik november 18-án a zabolai Mikes-kastélyban. A koncert egy jövőben folytatódó zenei eseménysorozatot nyit meg.

Hirdetés
Hirdetés

A hírt Pál Damján, a gyimesbükki Emberek Ihletnek (Oamenii Inspiră) egyesület vezetőjétől, a felső-háromszéki koncert egyik szervezőjétől tudtuk meg. A háromszéki udvarháztípusok egyik szép példája a felújított zabolai Mikes-kastély, ahol november 18-án 17 órától a romániai kortárs zenei élet két legismertebb művésze, Alexandru Tomescu hegedűművész és Sînziana Mircea zongorista koncertezik.

Mindketten hírnévnek és elismerésnek örvendenek, felléptek már a világ számos nagy koncerttermeiben. Az Emberek ihletnek, a Zabola Estate Transylvania és a MuseArt Association által szervezett komolyzenei eseményre gazdag repertoárral érkeznek Tomuescuék, a Zenei ékszerek (Bijuterii Muzicale) című koncertjükön világhírű zeneszerzők remekműveit fogják eljátszani – Jules Massenet-től George Enescuig. Érdekessége a koncertnek, hogy Tomescu az 1702-ben készült Stradivari-hegedűvel muzsikál.

Sînziana Mircea és Alexandru Tomescu. Fotó: Alexandru Tomescu/Facebook

Pál Damján szervezésében Alexandru Tomescu több éve már, hogy rendszeresen komolyzenei koncertet tart a gyimesbükki római katolikus templomban, de fellépett már Tusnádfürdőn is. „Számunkra kihívás a komolyzenét elvinni a nem konvencionális helyekre, de ugyanakkor egy nagy elégtétel is, mert a zenének nincsenek nyelvi, kulturális és földrajzi határai, ezért ragaszkodok, hogy neves zenészek eljöjjenek Székelyföldre is. Sînziana Mircea és Alexandru Tomescu nagykövetei a jövőben, szintén Zabolán tartandó Instrumental Festivalnak, amelyet 2024. augusztus 9–11. közötti időszakra tervezünk, és ahol többek között Dragoș Ilie, Robert Sinha, Sárközy Lajos, Miklósa Erika, Ștefan Cazacu és Lajkó Félix lép majd fel” – nyilatkozta Pál.

A november 18-án 17 órakor kezdődő zabolai koncertre belépők a bilete.ro oldalon vásárolhatók.

Tomescu Stradivari-hegedűjéről

Romániában őrzik a világhírű olasz hegedűkészítő, Antonio Stradivari utolsó tíz hangszerének egyikét. A mester fénykorában, 1702-ben készült az a hegedű, amelyet 1956-ban, az akkori romániai pártvezér, Gheorghe Gheorghiu-Dej utasítására Svájcban vásárolt meg a román állam a kor egyik legnagyobb romániai hegedűművészének, Ion Voicunak. A hegedű akkori értékét 1,2 millió lejre becsülték, most meghaladja a 3 millió eurót. A hegedűn Voicu egészen az 1980-as évek közepéig koncertezhetett, amikor Ceaușescu parancsára a hangszer átkerült a Román Szépművészeti Múzeumba. Az 1989-es fordulat után újra Voicu koncertezett az Elder Stradivari nevű hegedűvel, 1997-ben bekövetkezett halála után pedig a Ion Voicu Alapítvány tulajdonába került, amely pályázat alapján, egy nemzetközi zsűri döntése alapján Alexandru Tomescunak adta át a hegedűt.

Dobos László

Nyitóképünkön a zabolai Mikes-kastély.

Fotó: Zabola Estate/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások