Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végleges a szereposztás

Végleges a szereposztás Kultúra

Véglegessé vált a szereplőgárda, mindenkit bemutattak a sajtónak, de meglepetések még lesznek – hangzott el az István, a király székelyföldi nagyprodukció csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fellépők között nemcsak hivatásos színészek és énekesek, hanem tanárok, újságírók is vannak. A legendás rockoperát augusztus 20-án mutatják be a Sepsi Arénában.

Hirdetés
Hirdetés

Öt dalt és számos szereplőt, illetve a kórus egy részét is bemutatták a sajtónak, a bemutatón jelen volt Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az új szereplőket bemutató ízelítő után sajtóbeszélgetésre került sor. Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény pont azt kívánja támogatni, és munkaköre is arra hivatott, amit a székelyföldi István, a király képvisel. Mint mondta, a rockopera székelyföldi változata olyan színvonalon szólal meg ennek a társulatnak az előadásában, amely bárhol a világon megállná a helyét, ugyanakkor, amikor támogatását kérték, azonnal kötélnek állt. Megdicsérte a helyi zenészeket, kiemelve Kerezsi Csongor gitáros tehetségét, aki szerinte Közép-Európa egyik legjobbja, illetve Baricz Gergőt, aki Koppány szerepét alakítja, és akivel egyébként egy bandában zenél.

Demeter hangsúlyozta: az a cél, hogy az egész Kárpát-medencében támogassák a tehetségeket, hiszen a magyar kultúra most nagyon Budapest-központú, ami azért nem jó, mert egysíkúvá válik, miközben a magyar fővároson kívül is rengeteg mutatnivaló akad kulturális téren. 

Véleménye szerint  Sepsiszentgyörgy a garancia arra, hogy ez az előadás sikeres lesz, hiszen székelyföldi kulturális fővárosnak gondolja, ahol a pezsgő kulturális életen túl nagy dolgok történnek. Ugyanakkor, szintén a könnyűzenei stratégia mentén a Petőfi Rádió programkínálatán is alakítanak, keringetni fogják a tartalmakat, színesíteni a palettát, az értékelvűség és minőség mentén.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyre több ismerős hangot hall, arcot lát a produkcióban. Mint mondta, most mintegy 70 személy dolgozik benne, ez augusztus 20-ára 245 személyre duzzad, amelynek legalább fele szentgyörgyi. A polgármester bejelentette, hogy a tervezett négy előadás mellett egy ötödik is lesz, így augusztus 24-én is megtekinthető a produkció a Sepsi Arénában.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke az összefogás erejéről beszélt, amire ez az előadás is rámutat, hiszen Háromszék Táncegyüttes mellé csatlakozik a Bekecs Néptáncszínház és az Udvarhely Néptáncműhely is, amely az igazi székelyföldi összefogás mutatója.

Dancs Zsolt producer ismételten elmondta, hogy újraalkotni a rockoperát nagyon nagy feladat. Úgy fogalmazott: „Magas a léc, de átugrunk minden akadályt”. Éppen ezért gőzerővel folynak a próbák, napi több órát gyakorolnak a színészek, zenészek, énekesek együtt és külön is. A tervek szerint augusztus 9-én beköltöznek az arénába, és majd csak augusztus 25-én jönnek ki. A 245 ember családdá válik – fejtette ki Dancs Zsolt, kérdésünkre pedig megerősítette: ez a társulat megmarad, és a jövőre nézve is lesznek még nagy terveik.

A sajtótájékoztatón bemutatott újabb szereplők és szerepeik:

Molnár József énekes / István szerepében

Koszorus Krisztina, a Koszika & The HotShots énekesnője / Gizella szerepében

Pakot István énekes / Vecellin szerepében

Demeter Elemér zenész, a Bumeráng, az Éli és a Sing Floyd zenekarok tagja / a Gitáros Regös szerepében

Ferencz Csaba zenész, újságíró, a Mácsafej zenekar tagja / a Gitáros Regös szerepében

Fórika Balázs kántor, karvezető, ének-zenetanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Rózsa Imre római katolikus hittantanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Kádár Barna Zsolt kántor, kulturális igazgató / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap

Bagoly Barna eladási ügynök / térítőpap szerepben

Hajdú Lóránd kántor / térítőpap szerepben

Babos László matematika-informatika tanár / Hont szerepében

Lőfi Gellért zenetanár, a Laudate kamarakórus és a Campanella gyermekkar vezetője / dupla szerepben: Pázmány és Sur (főúr)

Rétyi Zsombor énekes, táncoskomikus; a Kolozsvári Magyar Opera tagja / dupla szerepben: Bese (főúr) és Laborc

Kiss László színművész, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum tagja / Solt (főúr) szerepében

Sárdi Hunor kántor-orgonista / dupla szerepben: Sur (főúr) és Pázmány

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások