Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valóságos könyvbirodalommá alakul jövő héten a Sepsi Aréna

Valóságos könyvbirodalommá alakul jövő héten a Sepsi Aréna Kultúra

A jövő csütörtökön rajtoló SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu lesznek, ugyanakkor a családközpontú programok, műhelyfoglalkozások és interaktív kiállítások sem maradnak el. A részleteket, változásokat a szervezők ismertették.

Hirdetés
Hirdetés

A május 23-26. között tartandó eseményt beharangozó tervektől csupán egy-két pontban tértek el a szervezők, az eddig bejelentett programok többségére biztosan sor fog kerülni – nyugtatta meg az érdeklődőket a pénteki sajtótájékoztató alkalmával Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és a SepsiBook programigazgatója. Tőlük független okokból azonban két programpont elmarad: Karády Anna előadása, valamint Alina Nelega látogatása.

Bár igyekeztek a korábbinál színesebb, ugyanakkor szellősebb programot összeállítani, idén mégiscsak 80 kisesemény lesz, köztük író-olvasó találkozók, koncertek, műhelymunkák. A korábbiaknál több, összesen öt kiállítás lesz, 36 ifjúsági és gyerekprogram, továbbá több mint 50 kiadó fog érkezni 38 standhelyre. Újdonságképpen ugyanakkor érdekes konferenciákra, de még kávékóstolásra is lehetőség lesz. A négynapos rendezvény teljes programja a fesztivál honlapján olvasható. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy néhány esetben a részvétel regisztrációhoz kötött, ezért érdemes figyelmesen böngészni az oldalon.

A szervezők közzétették a véglegesített programot. Fotó: Farkas Orsolya

Szonda Szabolcs szerint – habár így is meglehetősen sok a program – a felépítésen némileg változtattak, emiatt könnyebben lehet majd válogatni közöttük. „Több a más területről, más témával érkező, de ide kapcsolódó rendezvény, ami még inkább kitágította az esemény tartalmát” – fogalmazott. Így többféle, írott kultúrához is kapcsolódó kiállítás is lesz, például a Silent book (Csupa-kép), amely alkalmával száz olyan könyvet állítanak ki, amelyek szöveg helyett képekkel mesélnek. Emellett a különböző tematikájú szakirodalomra is hangsúlyt fektetnek, többek között az építészeknek is kedveznek a tematikus válogatással.

A műhelykonferenciák is beépültek a fesztiválba – a megyei könyvtár 50. születésnapja alkalmából megszervezett találkozó, de a Nimród Vadászújság konferenciája is itt állomásozik idén –, valamint a foglalkozások, többek között a kreatív írás műhely, amelyre Horváth Benji várja majd az ifjúságot. A szervezők kiemelték: a tavalyi év végén elhunyt Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költőről is megemlékeznek, zenés-irodalmi esemény alkalmával.

Irodalmi fesztiváltérré alakul a Sepsi Aréna. Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Több száz gyereket, fiatalt várnak

Hollanda Andrea, a megyei könyvtár olvasószolgálatának vezetője ismertette, hogy a fesztiválra tudatosan készítették a gyerekeket. „Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek úgy menjenek el a szerzőkkel való találkozásra, hogy ismerjék a könyveiket” – nyilatkozott, hozzátéve, hogy húsz osztály összesen 400 diákját viszik majd el a SepsiBook rendezvényeire. Ennél azonban jóval több, családdal érkező gyereket és fiatalt várnak majd a fesztivál egészére, reményeik szerint ezernél is több fiatal olvasót, mesehallgatót sikerül bevonzani.

A Könyvkelengyére első osztályosokat várnak, ahol a magyar kisiskolásokat Végvári Imre Jövőmenők című kötetével ajándékozzák meg. A Cimbora-délelőttön a folytatásos regényre alapozva tartanak foglalkozásokat, de különféle programokat szerveznek a fiataloknak fenntartott Grund részlegen is, a Porond pedig a könyvcsatának, illetve slam poetry előadásoknak fog helyet adni. A zenés programokat a Kelekótya nyitja meg, de érkezik a Mozsikácska és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar is. A gyerekkönyv-szerzők közül Dániel András és Kiss Judit Ágnes neve kiemelendő.

Rekordszámok: 38 standra 50 kiadó költözik be. Fotó: Codra Botond

Gombos Zoltán programkoordinátor kiemelte: a fesztivál ideje alatt a Vadon Egyesület által működtetett kisvonat Sugásfürdő helyett a Sepsi Arénához fogja fuvarozni az utasokat, ugyanígy az 5-ös buszjáratot is bővítették, megkönnyítve a fesztiválra látogatók dolgát. A buszjáratokról a későbbiekben tájékoztatnak a Multi-Trans Rt. képviselői.

A program csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik, a hivatalos megnyitóra ugyanezen a napon 17 órakor kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük